Povestea campioanei care a scris istorie in atletismul romanesc. Fita Lovin: "Am inconjurat lumea in alergare"

Povestea campioanei care a scris istorie in atletismul romanesc. Fita Lovin:

Am castigat locul trei la Campionatul National de Juniori si antrenorul meu de mai tarziu, domnul Nicolae Marasescu, m-a selectat pentru lotul national si am mers la Crosul National de la Pitesti, unde am obtinut locul doi, fiind o surpriza pentru multi sportivi si antrenori", a spus Fita Lovin. Eu am facut o greseala, dar nu puteam sa plec foarte tare, pentru ca la proba de 800 de metri, primii 120 de metri se pleaca de pe culoar si trebuie sa alergi foarte repede ca sa obtii un loc bun pe primul culoar - daca alergi pe culoarul exterior, alergi mai mult si te obosesti, iar pe mine m-a prins la bordura si am stat in spatele italiencei, a Doinei Melinte si a americancei, eram inchisa", ne-a povestit Fita Lovin, fosta atleta. Fita Lovin, imbracata cu trening-ul pe care l-a purtat si la Los Angeles, in 1984 FOTO Oana Cernat Titlurile de campioana europeana la cros, campioana mondiala la aceeasi proba cu echipa, vicecampioana mondiala in 1982 la cros individual si cele peste 50 de titluri natioanale au insemnat nu doar bucurii, ci si sacrificii si renuntari.

acum 82 luni (24 May 2016)

Ca sa faci performanta, trebuie sa te nasti cu un talent, insa performantele se dobandesc doar prin munca asidua. Nascuta la Branistea, in anul 1951, Fita spune ca s-a indragostit de atletism inca din copilarie si daca ar putea da timpul inapoi, este convinsa ca ar alege acelasi drum, desi nu a fost cel mai usor de parcurs. Am inceput sa alerg in anul 1967, cand m-am dus la Liceul cu Program Sportiv si am dat examen de admitere pentru clasa a 9-a. Cand eram in clasa a doua, dansul facea cu noi si orele de educatie fizica si ne pregatea intreceri, stafete, jocuri. Pentru ca imi placeau, organizam si eu intreceri cu copiii de pe strada mea, delimitam o mica distanta si ii dadeam fiecarui copil cate un bat care era stafeta. Alergam cu ei, imi placea foarte mult concurenta si simteam ca si pot sa fac acest lucru", ne-a povestit amuzata, Fita Lovin. Am castigat locul trei la Campionatul National de Juniori si antrenorul meu de mai tarziu, domnul Nicolae Marasescu, m-a selectat pentru lotul national si am mers la Crosul National de la Pitesti, unde am obtinut locul doi, fiind o surpriza pentru multi sportivi si antrenori", a spus Fita Lovin.

Fita Lovin (stanga) FOTO Arhiva personala

Primul record national la 800 de metri l-a facut in anul 1969, iar cea care i-a influentat cariera sportiva este antrenoarea din liceu, ea fiind cea care a simtit ca Fita are potential. Antrenoarea mea a sesizat ca pe langa sariturile in lungime si sprinturi sunt foarte buna si la alergat. Iar de atunci a inceput sa ma pregateasca si in acest sens.

"Cineva a facut un calcul si a spus ca am facut inconjurul lumii in alergare"

De-a lungul carierei, galateanca a participat la peste 10.000 de curse oficiale si a castigat peste 500 de medalii, cifre care se traduc in mii de kilometric alergati. Orice sportiv cand isi doreste sa faca performanta si simte ca poate, tinteste sa ajunga la Jocurile Olimpi... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro