Povestea armurierului care a lucrat in secret, aproape 20 de ani, cutite si furculite pentru masa Ceausestilor

Povestea armurierului care a lucrat in secret, aproape 20 de ani, cutite si furculite pentru masa Ceausestilor

Armurierul bistritean Francisc Nagy (57 de ani) a ajuns in atentia sotilor Ceausescu in anii '70, la una dintre partidele de vanatoare de la Dealul Negru, din Bistrita-Nasaud, unde acestia aveau o cabana de vanatoare. Nea Ferri mai face doar cutite de vanatoare (Foto: Bianca Sara) ARE PROPRIUL ATELIER DE 20 DE ANI "Visul meu a fost sa devin armurier, asa ca m-am apucat de o scoala militara de maistri la Sibiu si am invatat meseria asta. Munca pe care o presupune reconditionarea armelor este atat de migaloasa, incat realizarea unui pat de pusca poate sa se intinda si pe 100 de ore de munca efectiva, adica 10 ore de munca neintrerupta pe zi, timp de 10 zile.

acum 107 luni (31 Oct 2014)

Armurierul bistritean Francisc Nagy (57 de ani) a ajuns in atentia sotilor Ceausescu in anii '70, la una dintre partidele de vanatoare de la Dealul Negru, din Bistrita-Nasaud, unde acestia aveau o cabana de vanatoare.

MUNCA "LA SECRET"

Bistriteanul isi aminteste ca primea comenzi destul de des, existand luni intregi in care nu-si indeplinea indatoririle de serviciu, ci realiza, in mare taina, piese pentru serviciul de masa al Ceausestilor. Munca lui Nagy era tinuta "la secret", putini fiind cei care stiau cu ce se ocupa si unde ajung furculitele si lingurile modelate de el. Primeam doar comenzile de la maistrii mei, de multe ori fara sa-mi spuna unde vor ajunge seturile create de mine", explica nea Ferri.

Ultima comanda a venit de la Comitetul Central cu ocazia zilei de nastere a Elenei Ceausescu. Atunci i s-a cerut sa realizeze 33 de piese, de la linguri si furculite pana la polonice si foarfeca pentru pui.Toate au fost din inox forjat si au avut manerul din corn de cerb.

A PARASIT TACAMURILE PENTRU ARME

Dupa Revolutie, nea Ferri a renuntat la postul sau de la fabrica si s-a intors la o pasiune mai veche: armele de vanatoare. Este fascinat de arme inca de la varsta de 10 ani si chiar a urmat, in tinerete, o scoala speciala de armurieri la Sibiu, dupa care s-a perfectionat singur, din carti si urmand niste cursuri de specializare in Austria.

Francisc Nagy s-a indragostit de arme din filme si a inceput timid sa faca pusti si sabii din lemn, iar mai apoi a pus mana pe arme adevarate si a dezvoltat o meserie din asta. De 35 de ani le repara, le regleaza sau le reconditioneaza. La el vin posesori de arme de vanatoare din toata tara.

Nea Ferri mai face doar cutite de vanatoare (Foto: Bianca Sara)

ARE PROPRIUL ATELIER DE 20 DE ANI

"Visul meu a fost sa devin armurier, asa ca m-am apucat de o scoa... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro