Povestea armeanului care a infiintat trei fabrici de zahar in Romania. "Lucra cot la cot cu oamenii si a construit locuinte pentru muncitori"
bijuteriile aflate in seiful 78 al Bancii Comerciale, 178.000 actiuni ale fabricilor de zahar din Chitila si Arad, 10 milioane de lei si orice avere mobiliara, creante din tara si din strainatate - pentru construirea unui spital cu 80 de paturi; Familia Bebros FOTO www.scribd.com Aradeanca Juli Gulyas spune ca Fabrica de Zahar de la Arad este in legatura si cu istoria familiei ei "Am locuit in curtea fabricii in casa mica alba situata chiar pe malul Muresului, din 1938, data de la care tatal meu a lucrat ca si contabil la fabrica.
Vorbim de fabricile de la Arad, Chitila si Timisoara. Fabricile de zahar au fost dotate cu instalatii din Cehoslovacia, iar in anii '20 specialistii cehi au venit la Arad sa le monteze. Casele mai exista azi in asa zisa colonie a Fabricii de Zahar din Arad (strada Remus). Acesta s-a casatorit cu o nemtoaica al carui tata era sef de gara in Regensburg. Unul dintre motivele pentru care au ramas aici a fost ca strabunica lui Claudiu avea o problema la picior, o boala, iar clima de aici i-a facut bine. Kouril) - fiica lui Leo Kouril si Elisabeta (1911-1987)
"Cehul cu nemtoaica au fost parintii mamei tatalui meu, iar parintii tatalui tatalui meu au fost - el mot din Halmagiu (Nicolae Cristea), iar ea sarboaica", mai spune Claudiu Cristea. In 1938, printr-un testament olograf, alesese destinatia averii sale, prin crearea unei fundatii care sa-i poarte numele: 15 milioane de lei pentru Academia Romana, in vederea acordarii de burse pentru studenti; bijuteriile aflate in seiful 78 al Bancii Comerciale, 178.000 actiuni ale fabricilor de zahar din Chitila si Arad, 10 milioane de lei si orice avere mobiliara, creante din tara si din strainatate - pentru construirea unui spital cu 80 de paturi; zeci de milioane de lei pentru construirea de scoli primare;
In 1948 averea sa este nationalizata si pentru a scapa de inchisoare se adaposteste la Focsani, iar apoi se refugiaza in munti, la stani. Ultima "afacere" a sa: colinda noaptea berariile din Focsani, vanzand miez de nuca copt, tinut intr-un borcan cu apa, fara ca nimeni sa banuiasca ca avea in fata un fost nabab. Fabrica de Zahar din Arad, un adevarat monument de arhitectura industriala, a fost facuta una cu pamantul prin nemernicia autoritatilor si nepasarea aradenilor.
Istoricul Antoniu Martin spune ca Harutiun Frenkian a fost un important om de afaceri. "Harutiun Frenkian a fost un exponent de seama a comunitatii armene din Romania interbelica, und... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro