Poveste frumoasa intr-un oras din Romania. Toate credincioasele vin la slujbele de duminica in costume populare

Poveste frumoasa intr-un oras din Romania. Toate credincioasele vin la slujbele de duminica in costume populare

Enoriasele Schitului Cetatuia au imbracat pentru prima oara un costum popular la biserica in urma cu cinci ani, la sarbatoarea Sfintilor Mihail si Gavriil, la putin timp dupa ce parintele Emanoil Barbut a fost trimis sa slujeasca in sfantul lacas. Inceputul a fost unul destul de timid, dar, cu timpul si cu binecuvantarea reprezentantilor Bisericii, doamnele au prins curaj si au inceput sa poarte straiele traditionale nu doar la hramuri, ci si la slujba de duminica, iar reactiile nu au intarziat sa apara.

acum 101 luni (6 Sep 2015)

Enoriasele Schitului Cetatuia au imbracat pentru prima oara un costum popular la biserica in urma cu cinci ani, la sarbatoarea Sfintilor Mihail si Gavriil, la putin timp dupa ce parintele Emanoil Barbut a fost trimis sa slujeasca in sfantul lacas. Inceputul a fost unul destul de timid, dar, cu timpul si cu binecuvantarea reprezentantilor Bisericii, doamnele au prins curaj si au inceput sa poarte straiele traditionale nu doar la hramuri, ci si la slujba de duminica, iar reactiile nu au intarziat sa apara. In prezent, oricine merge la biserica de pe Dealul Cetatuia stie ca poate imbraca straiele traditionale fara sa fie aratat cu degetul sau criticat. "La inceput, doamnele care au venit la biserica in costum popular au intampinat cateva greutati, in sensul ca unii dintre credinciosi le asemuiau cu cantaretele de muzica populara. Majoritatea iilor au pe ele motive care se regasesc si pe troite, iar credinciosii trebuie sa stie ca in aceste camasi cusute de bunicile noastre exista si Dumnezeu, ca nimic nu a fost facut intamplator, Emanoil Barbut, preot.

Sunt promovate doar costumele autentice De-a lungul timpului, enoriasele s-au transformat in adevarate colectionare de costume, care mai de care mai frumoase sau mai vechi, caci "chinezariile" de pe piata nu sunt agreate in biserica de pe Dealul Cetatuia. "Am incercat sa strangem costume din toate partile, de la strabunici, de la batrane din mai multe localitati din Valcea si chiar din Arges, din zona Campulung Muscel. Ni s-a intamplat sa primim costume vechi si de la credinciosi care au trecut pe la Cetatuia. Si parintele are multe camasi traditionale vechi, una dintre ele a apartinut unui batran foarte credincios, care a trait 95 de ani si care nu lipsea de la biserica. Pentru mine este o implinire sufleteasca, ma simt foarte bine in costum popular, ma simt ca o tarancuta cu sufletul curat de acum 100 de ani, ori de cate ori intru in biserica imbracata in haine traditionale", spune Mihaela Barbut. "Incercam sa s... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro