"Potarnichile gri", curajoasele femei din Scotia care au ingrijit victimele Primului Razboi Mondial in spitalul de campanie din Dobrogea

Acestea posedau un simt al datoriei, o dorinta de a-si ajuta aliatii, o incredere in abilitatile personale si o determinare de a le folosi si demonstra, si mai presus de toate o vointa de fier, refuzand sa fie oprite de vreun obstacol; Munca de documentare "M-am aplecat asupra temei infirmierelor scotiene sosite in Romania in Primul Razboi Mondial fara sa stiu ce voi gasi sau ce nu voi gasi, am pornit de la mici mentiuni in ziarele dobrogene din perioada interbelica si am ajuns la sute de pagini de jurnale sau scrisori despre acest subiect, aflat in majoritate la Imperial War Museum din Londra.

acum 108 luni (2 May 2015)

Conducatoarea acestei expeditii in Romania a fost Dr. Elsie Inglis, personalitate recunoscuta pentru talentul medical si implicarea in miscarea pentru dreptul de vot al femeilor. Scopul lor initial era ajutorarea Diviziei I de voluntari sarbi sosita aici din Rusia, insa din cauza pierderilor grele aceasta divizie a fost trecuta in rezerva, astfel incat infirmierele si doctoritele scotiene au ingrijit soldatii romani si rusi de pe front.

"Ca sa ne facem o idee despre curajul lor, atunci cand frontul dobrogean a cazut, Dr. Elsie Inglis a cautat sa ramana la Medgidia alaturi de raniti cat mai mult timp cu putinta. Desi ordinul de retragere ii impunea plecarea la 5:30 dimineata, dupa sase ore aceasta inca mai lua in considerare posibilitatea de a ramane. La ora 14.00, infirmierele scotiene ramase chiar au luat parte la serviciul religios, in timp ce drumurile incepeau sa se umple de refugiati si militari. Intr-un final, dupa-amiaza, cei din unitatea medicala cu problemele cele mai mari (suferinzii de dizenterie) au fost transportati cu trenul, in timp ce Dr. Elsie Inglis a plecat intr-o masina de personal, alte 5 infirmiere intr-o ambulanta, si altele 7 intr-un camion rusesc impreuna cu echipamentul medical", ne-a spus Costel Coroban, doctorand la Universitatea Valahia din Targoviste (UVT) si autor al lucrarii "Potarnichile Gri - Spitalele Femeilor Scotiene in Romania 1916-1917".

Mai putin cunoscut este faptul ca, mai inainte, in timpul Razboiului de Independenta din 1877-1878, la Turnu Magurele functionase un spital de campanie sub conducerea Mariei Rosetti (1819-1893), sotia lui C.A.

"Posedau un simt al datoriei, o dorinta de a-si ajuta aliatii"

"Imi pot foarte bine imagina surpriza generalilor din Statul Major de la Medgidia cand aceste doamne din Edinburgh (fiind cunoscute ca , dupa culoarea uniformei lor) au aparut la datorie acolo si au infiintat spitalul lor de campanie dupa ce au... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro