Pot provoca deodorantele cancer de san? Care este raspunsul cercetatorilor americani

Pot provoca deodorantele cancer de san? Care este raspunsul cercetatorilor americani

Chiar daca unele studii au aratat ca parabenii se gasesc in tumorile canceroase mamare, nu exista niciun studiu care sa faca legatura clara, incontestabila, intre tumori si ingredientele care se gasesc in deodorante sau antiperspirante. Pe de alta parte, un studiu realizat in anul 2006 pe 54 de femei cu cancer mamar si pe 50 de femei sanatoase nu a demonstrat vreo legatura intre boala si folosirea de deodorante.

acum 68 luni (6 Jun 2015)

Chiar daca unele studii au aratat ca parabenii se gasesc in tumorile canceroase mamare, nu exista niciun studiu care sa faca legatura clara, incontestabila, intre tumori si ingredientele care se gasesc in deodorante sau antiperspirante. Cercetatorii au identificat atunci parabeni in 18 din 20 de mostre de tesut preluat din tumori mamare. Legatura nu este insa clara, pentru ca in cadrul studiul nu au fost analizate si tesuturi sanatoase, pentru a se vedea daca si in acestea apar parabeni. De asemenea, nu se stie exact modul in care parabenii au ajuns in corpul pacientelor, pentru ca aceste substante se regasesc in foarte multe cosmetice.

Institutul National de Cercetare a Cancerului din SUA precizeaza ca nu s-a observat, prin metode stiintifice, o legatura clara intre aceste produse de igiena si cancerul mamar. Aplicat frecvent langa san, pe pielea care este deoseri epilata sau rasa, deci lezata, acest compus chimic ajunge in organism si are un efect similar estrogenului, hormon care creste riscul de cancer mamar. De aceea, unii cercetatori au sugerat ca ar trebui evitate produsele care contin aluminiu, in special antiperspirantele, care diminueaza transpiratia tocmai datorita acestui ingredient controversat..

O alta cercetare, realizata in anul 2003 pe 437 de femei care au avut cancer mamar, sugereaza o legatura intre aceasta bolaa si obiceiurile de igiena ale acestor femei. Cele care foloseau deodorante sau antiperspirante si se radeau subrat au fost diagnosticate cu cancer la san mai devreme decat cele care nu foloseacu aceste produse sau care nu se radeau. Riscul era mai mare atunci cand femeile au inceput sa foloseasca aceste cosmetice inainte de varsta de 16 ani.

Pe de alta parte, un studiu realizat in anul 2006 pe 54 de femei cu cancer mamar si pe 50 de femei sanatoase nu a demonstrat vreo legatura intre boala si folosirea de deodorante. Solutii naturiste care pot fi folosite in loc... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro