Postul Pastelui, cel mai aspru si lung post al Ortodoxiei. Ce e interzis sa faci pana la 1 mai si cum te poti lepada de pacate
In perioada 14 martie-1 mai, spun preotii, credinciosii trebuie sa se abtina de la multe lucruri, nu doar de la mancarea de dulce. 40 de zile de post Inaintea cele mai mari sarbatori a crestinatatii, Invierea, oamenii postesc 40 de zile, asemenea lui Hristos, care, inainte de a-si incepe activitatea sa de propovaduire a postit 40 de zile si 40 de nopti, dupa care a infruntat cu succes cele trei ispitiri ale diavolului. Legumele si fructele, sursa pretioasa de vitamine Mai mult, legumele si fructele de sezon sunt o sursa foarte buna de vitamine, de minerale, de antioxidanti, care ne ajuta si in procesul de detoxifiere.
In perioada 14 martie-1 mai, spun preotii, credinciosii trebuie sa se abtina de la multe lucruri, nu doar de la mancarea de dulce. Ei trebuie sa-i ceara iertare lui Dumnezeu pentru pacatele lor, sa mearga des la biserica si sa se impace cu persoanele certate.
"Este perioada in care trebuie sa ne gandim la patimile pe care le-a indurat Domnul Iisus Hristos, iar oamenii trebuie sa fie mai buni si mai milosi cu cei din jurul lor, caci doar asa vor putea fi si ei iertati de Dumnezeu. Postul reprezinta retinerea totala de la anumite alimente si bauturi in scop religios si moral. Mai mult, crestinii trebuie sa se retina si de la anumite ganduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele. Acest lucru inseamna ca postul trupesc trebuie insotit de cel sufletesc", spune parintele Ramon Eugen Ilie, preot paroh la biserica "Sfintii Imparati Constantin si Elena" din Calarasi.
Postul reprezinta perioada rugaciunii si curatirii sufletesti de maxima intensitate. In acest sens, o serie de preoti, printre care si Arsenie Boca, ne-au lasat o sumedenie de invataturi, din care sa invatam lucruri utile pentru aceasta perioada. Parintele Arsenie Boca a vorbit si el despre perioada de post:
"Firea trupului fiind surda, oarba si muta, nu te poti intelege cu ea decat prin osteneala si foame, acestea insa trebuie conduse dupa dreapta socoteala, ca sa nu dauneze sanatatii. Regula dupa care se calculeaza ziua exacta a fost stabilita la Sinodul Ecumenic de la Niceea, in 325 e.n.
In urma Sinodului I ecumenic de la Niceea din anul 325, Biserica de Rasarit a stabilit ca durata postului sa fie de sapte saptamani, durata care a ramas valabila pana in zilele noastre.
In Postul Mare crestinii trebuie sa dea dovada de o grija spirituala sporita, prin renuntarea la alimentele de provenienta animala. Mai mult, acestia trebuie sa se inalte sufleteste prin rugaciune, alaturi de fapte bune.