"Post-Industrial Stories" iti arata locurile pe care Romania le vrea uitate

Cel putin in Romania se uzeaza foarte des de un citat: "o fotografie spune mai mult decat o mie de cuvinte", in timp ce multa lume care lucreaza cu fotografia are multe explicatii si povesti de adaugat. De la inceputul anului 2012 am inceput sa ne gandim sa facem un proiect personal cu un subiect care sa ne atraga pe amandoi, abordat un pic diferit de cum l-am fi facut pentru ziar. De probleme administrative, de promovare, de organizare, de aplicatii la granturi, concursuri, tot. In lipsa unui plan de reconversie economica pe termen lung, dupa ce incepe procedura de inchidere a centrului industrial, incepe si criza locurilor de munca. Marin: Dupa ce n-am mai lucrat in presa am avut o perioada "tampon", in care ne-am gandit destul de mult la ce facem gresit , la cliseele pe care le foloseam, la tertipurile vizuale de impresionare perpetuate de industrie, la modurile gresite de abordare ale oamenilor si situatiilor. A pus banii de o parte si cand s-a intors l-a parasit pe iubitul ei, a suportat toate consecintele (familia si vecinii au criticat-o dur), a primit o garsoniera de la primarie si s-a mutat acolo cu copiii.

acum 44 luni (2 Dec 2015)

Romania a cunoscut o masiva industrializare in acei ani, iar zonele din jurul coloniilor muncitoresti au fost rapid urbanizate. Aceastea reprezentau principala sursa de venit si nucleul societatii. Odata mandria tarii, muncitorii si minerii, cei care asigurau dezvoltarea economica, privesc acum cu neputinta si nostalgie la vremurile apuse.

Dupa caderea regimului comunist, declinul industial a tras dupa sine si milioanele de oameni care munceau acolo, intrucat, dupa ce fabricile au fost inchise, multi au trebuit sa se mute ori sa isi schimbe profesiile. Poate nu intelegi ce se intampla acolo nici daca ajung vreme de un weekend intr-o astfel de colonie. Din fericire, sunt doi oameni care au vrut sa inteleaga mai mult, asa ca si-au dedicat cativa ani unui proiect pe care l-au numit Post-Industrial Stories. Acesta a presupus o cercetare fotografica pe termen lung realizata de Ioana Cirlig si Marin Raica.

Timp de trei ani cei doi fotografi au calatorit prin tara si au documentat efectele procesului de dezindustrializare atat asupra peisajului, cat si asupra comunitatilor. Vedem asta in pozele lor, dar de la ei am vrut sa aflu mai multe despre un asa demers.

Am observat ca nu ati scris niciun fel de legenda, nu ati pus nicio "rama" contextuala si nici nu ati specificat autorul fiecarei fotografii in parte. De ce ati ales sa procedati astfel? Cel putin in Romania se uzeaza foarte des de un citat: "o fotografie spune mai mult decat o mie de cuvinte", in timp ce multa lume care lucreaza cu fotografia are multe explicatii si povesti de adaugat. Noi credem ca textul langa o fotografie o banalizeaza, duce privitorul in alta directie, il scoate din starea propusa si il ghideaza spre ceea ce el gandea deja despre un spatiu, o zona, un personaj, sau, deseori, e redundant, farte rar o potenteaza. Pana la urma am hotarat ca cel mai important pentru noi e sa construim o poveste de imagini. Ne-am inspirat d... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro