Posibilitatea reunificarii portofoliului Educatiei cu cel de la Cercetare, intre coerenta si haos legislativ

Posibilitatea reunificarii portofoliului Educatiei cu cel de la Cercetare, intre coerenta si haos legislativ

"In perioada relativ redusa, scursa de la infiintarea Ministerului Cercetarii si Inovarii si definirea Sectorului distinct de activitate, au fost intreprinse o serie de actiuni, atat in ceea ce priveste cadrul normativ specific, infiintarea si operationalizarea structurilor stiintifice si sociale consultative, cat si lansarea de competitii in cadrul Programelor de Cercetare, astfel incat sa fie accentuata orientarea intregii activitati de Cercetare stiintifica si Dezvoltare tehnologica, catre obtinerea si aplicarea de rezultate cu efecte directe in cresterea competitivitatii economice si dezvoltarii sociale, in Romania, inclusiv prin promovarea Marcii ", sustine patronatul intr-un comunicat de presa.

acum 25 luni (10 Jan 2018)

Fostul ministru al Educatiei Mircea Dumitru spune ca o astfel de structurare ar avea efecte benefice asupra mediului universitar. O discutie relevanta in sensul de divizare a sistemului de invatamant ar fi daca am avea un singur minister pentru mediul preuniversitar, respectiv unul pentru invatamantul superior si cercetare.

De altfel, si o parte dintre cercetatori si-au aratat ingrijorarea in octombrie anul trecut, cand ministrul Cercetarii si Inovarii Lucian Georgescu declara ca tipul de cercetare pe care-l fac profesorii este diferit de cel pe care-l fac cercetatorii. Din acest punct de vedere, este ingrijorator faptul ca pare a se sugera revenirea la doua sisteme separate, unul responsabil cu predarea - universitatile, si unul responsabil cu cercetarea - institutele de cercetare. Statutul personalului de cercetare-dezvoltare din institute de cercetare este reglementat de Legea 319/2003 privind Statutul personalului de cercetare-dezvoltare. Este greu de crezut ca cele doua legi vor fi usor de mentinut in paralel, avand in vedere ca ambele vor avea prevederi care reglementeaza activitatea si conduita aceluiasi tip de personal (cercetatori), dar din doua ministere diferite", au explicat intr-o pozitie comuna pentru pressone, Octavian Micu, Mihai Miclaus si Lucian Ancu, membri ai Asociatiei Ad Astra.

Si directorul Unitatii Executive pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFSCDI) Adrian Curaj crede ca este destul de greu sa tinem in continuare separate Invatamantul Superior si Cercetarea insa e important sa mentinem si predictibiltatea functionarii institutiilor. Transformarile si modificarile institutionale creaza perioade lungi de tranzitie care nu sunt de folos din punct de vedere al rezultatelor asteptate.", afirma Adrian Curaj.

De cealalta parte, reprezentantii Patronatului Roman din Cercetare si Proiectare (P.R.C.P.) isi exprima vehement dezacordul fata de intentiile de ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro