Posibile cauze ale poluarii radioactive din Europa

Posibile cauze ale poluarii radioactive din Europa

Poate situata undeva in Europa de est deoarece se reaminteste analiza celor de la CRIIRAD (Comisia de cercetare si informatie independenta asupra radioactivitatii) care spunea intr-un comunicat (integral, aici) ca "numeroase instalatii in Europa si in arile invecinate sunt autorizate sa emita Iod 131 in atmosfera De exemplu, este vorba despre instalatii legate de productia de energie elctrica de origine nucleara (centrale nuclear-electrice, uzine de retratare a comustibilului, etc) dar si de instalatii legate de folosirea Iduluin 131 in domeniul medical (reactoare de productie a izotopilor, servicii de medicina nucleara, incineratoare de deiverse tipuri de deseuri, etc)....In noiebrie 2011, spre exemplu, Iodul 131 a fost detectat Iodul 131 in aer, in mai multe tari europene...iar ancheta a permis sa fie puse in cauza emisiile provenite de la un institut de productie a izotopilor din Budapesta.

acum 84 luni (2 Mar 2017)

Iodul 131 este un radionucleid a carei perioada radioactiva este scurta (8,04 zile)..Nu se cunoaste inca sursa, dar conditiile meteorologice defavorabile legate mai ales de "inversarea de temperaturi" (fenomen de stratificare termica a atmosferei care afecteaza adesea zonele joase ale atmosferei in decursul iernii. Aerul mai rece la sol decat la altitudine blocheaza sau limiteaza considerabil dispersarea poluantilor atmosferici) se pare ca au contribuit la nivelul de concentrare al acestui radionucleid precum si la cel al altor radionucleide de origine naturala precum |Plumbul 210 sau la concentratii deosebit de fine de particule care au dus la episoadele de poluare inregistrate mai ales in vestul Europei in ultima saptamana a lunii ianuarie".

Iata, din aceeasi sursa oficiala, harta prezentand nivelurile de Iod 131 (element radioactiv extrem de nociv a carui actiune se concentreaza mai ales asupra tiroidei) sub forma de aerosol in aer (valori +/- de incertitudine).

Ansamblul de date, precizeaza institutul francez, provine de la o retea europeana informala de schimb de informatii denumita "Ring of Five" si care grupeaza organizatii care se ocupa cu supravegherea radiologica a atmosferei. In consecinta, cred ca este interesanta lista de supozitii realizata de specialistii in ecologie de la "Notre-planete.info), de regula foarte bine informati si care au dezvaluit de multe ori lucruri pe care administratiile nu doreau sa le faca publice, din diverse considerente politice.

In primul caz, se reaminteste faptul ca, recent, nivelul de radiatii a atins un record, mai ales in incinta de protejare a reactorului nr 2. Kevin Kemps, controlor de deseuri radioactive la ONG-ul "Beyond Nuclear" declara ca "exista un flux zilnic de apa subterana contaminata care se varsa in ocean. Dar mai exista rezervoarele centralei in care a fost stocata o cantitate de 800.000 de tone de apa inalt radioactiva. Totusi, afirma cei de la Notre-Planete, "nivelurile d... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro