Portul Constanta, luat la puricat de politisti
Peste 78.000 de transporturi verificate anul trecut Reamintim ca, anul trecut, in cadrul aceleiasi actiuni, in Portul Constanta, politistii au verificat peste 78.600 de transporturi de marfuri (cereale, lemn, deseuri metalice si nemetalice, produse alimentare si nealimentare) si peste 36.200 de firme destinatare ale transporturilor, fapt ce a dus la o corecta inregistrare a exporturilor fiscalizate efectuate, constatandu-se astfel o crestere cu 20% a acestora, fata de perioada similara a anului anterior.
O serie de verificari de amploare au inceput ieri, pentru a descoperi comertul ilegal din zona. Astfel, inspectorul general al Inspectoratului General al Politiei Romane, chestorul general de politie Petre Toba, a decis sa inceapa, de ieri, o actiune de verificare a legalitatii marfurilor transportate in Portul Constanta, in scopul prevenirii activitatilor ilicite ce afecteaza atat veniturile bugetare, cat si mediul concurential.
Activitatile se desfasoara in puncte de microfiltre, fiind verificata legalitatea documentelor si a marfurilor transportate catre portile de acces auto din Portul Constanta, catre ecluzele Canalului Dunare-Marea Neagra si catre triajele CFR din judetul Constanta.
Echipele de control scaneaza documentele insotitoare de transport al marfurilor ce parasesc incinta portuara astfel incat sa fie realizata traseologia marfurilor de la beneficiar catre societatile furnizoare. Aceasta activitate are rolul de a combate activitatile economice ilicite, de a asigura un mediu concurential corect si de a proteja interesele economice ale statului si ale cetatenilor.
Totodata, in baza analizelor de risc, sunt efectuate verificari directe pentru a se stabili legalitatea operatiunilor comerciale inscrise in documentele verificate si a modului de evidentiere si declarare a veniturilor realizate.
6.404 tone de marfa pe ora
Potrivit IGPR, Portul Constanta este "una dintre cele mai importante zone cu specific comercial, de intrare si iesire din Romania a marfurilor de orice fel, care prin infrastructura pe care o detine permite companiilor multinationale, specializate in comertul cu produse autohtone (cereale, lemn, deseuri metalice si nemetalice) sa tranzactioneze extern marfurile achizitionate pe teritoriul tarii noastre". Traficul total de marfuri inregistrat in 2014 in porturile maritime romanesti a fost de 55.641.910 tone, ceea ce inseamna 6.404 tone de marfa in fiecare ora. Anul trecut, de exemplu, in port au aju... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro