Portretul functionarului public, in viziunea parlamentarilor romani

Portretul functionarului public, in viziunea parlamentarilor romani

In cele doua Camere ale Parlamentului sunt depuse mai multe proiecte de lege prin care alesii urmaresc modificarea statutului functionarilor publice dupa bunul plac, de cele mai multe ori aceste schimbari urmand a aduce beneficii oamenilor carora le e adresata legea, insa si deputatilor si senatorilor. La Camera Deputatilor se afla un proiect de lege care prevede ca inaltii functionari publici si functionarii publici de conducere pot candida pentru functii de demnitate publica numai dupa suspendarea, in conditiile legii, a raporturilor de serviciu, nu dupa incetarea raporturilor de serviciu, asa cum e stipulat in Legea 188 din 1999 privind Statutul functionarilor publcii.

acum 75 luni (20 Jun 2016)

In cele doua Camere ale Parlamentului sunt depuse mai multe proiecte de lege prin care alesii urmaresc modificarea statutului functionarilor publice dupa bunul plac, de cele mai multe ori aceste schimbari urmand a aduce beneficii oamenilor carora le e adresata legea, insa si deputatilor si senatorilor.

La Camera Deputatilor se afla un proiect de lege care prevede ca inaltii functionari publici si functionarii publici de conducere pot candida pentru functii de demnitate publica numai dupa suspendarea, in conditiile legii, a raporturilor de serviciu, nu dupa incetarea raporturilor de serviciu, asa cum e stipulat in Legea 188 din 1999 privind Statutul functionarilor publcii.

Proiectul de modificare a Statutului functionarilor publici este semnata de un deputat PNL, Lucian Bode, de doi deputati social-democrati - Gheorghe-Danut Bogdan si Sorin Roman si de patru reprezentanti ai minoritatilor - Ghervazen Longer, Ion Marocico, Adrian-Miroslav Merka, Nicolae Mircovici.

Concediere dificila a celor aproape de pensie

Un proiect de lege depus saptamana trecuta la Senat de parlamentari din PSD, UNPR, PNL si ALDE prevede ca nu pot fi reduse posturile functionarilor publici daca acestia indeplinesc anumite conditii, si anume mai au trei ani pana la pensie, au vechime in munca de cel putin zece ani si au obtinut la evaluarea profesionala, in ultimii cinci ani, calificativul "foarte bine".

"In caz de disponibilizare, in urma reorganizarii autoritatilor si institutiilor publice, functionarii publici care se apropie de varsta de pensionare raman, dupa o viata de munca, pana la pensionare, fara un venit care sa le asigure nivelul minim de trai. Stim, de asemenea, ca dupa varsta de 55 de ani pe acesti cetateni nu ii mai angajeaza niciun operator ecnomic", se precizeaza in expunerea de motive la propunerea legislativa.

Mai multa raspundere

... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro