Portretele emotionante realizate de Willy Pragher: celebrul fotograf german a ilustrat frumusetea Hunedoarei in 1942
Fotografiile realizate de Willy Pragher (1908, Berlin - 1992, Freiburg) in tinuturile Hunedoarei dateaza din luna mai a anului 1942, cand fotograful german stabilit in tineretea sa in Romania a calatorit in Transilvania si Banat, se arata pe site-ul willypragher.blogspot.ro. Frumusetea Retezatului O serie de fotografii realizate de Willy Pragher ofera posteritatii portretele oamenilor din Tara Hategului si din satele de munte de la poalele Retezatului.
Fotografiile realizate de Willy Pragher (1908, Berlin - 1992, Freiburg) in tinuturile Hunedoarei dateaza din luna mai a anului 1942, cand fotograful german stabilit in tineretea sa in Romania a calatorit in Transilvania si Banat, se arata pe site-ul willypragher.blogspot.ro. De pe meterezele fortaretei lui Ioan de Hunedoara, artistul a fotografiat uzinele orasului care la acea vreme ocupau o suprafata considerabila. Unele dinter imaginile realizate de Willy Pragher in Deva aratau privelistea orasului, vazut de pe dealurile sale impodobite cu livezi. Artistul a surprins si munca localnicilor in cariera de granit, din apropierea Devei, dar si viata satenilor din Banpotoc, cei mai multi angajati la cariera de piatra a satului.
Frumusetea Retezatului
O serie de fotografii realizate de Willy Pragher ofera posteritatii portretele oamenilor din Tara Hategului si din satele de munte de la poalele Retezatului. Locurile de poveste si viata simpla a localnicilor au fost imortalizate de fotograf in imagini impresionante.
Willy Pragher s-a nascut in Berlin in 1908 si a locuit in copilarie in Bucuresti, alaturi de bunicul sau, un negustor bogat. S-a dedicat fotografiei din adolescenta, iar la varsta de 16 ani publicase deja prima brosura de fotografii realizate in Romania. Si-a petrecut tineretea in Germania si Romania, iar in 1939, inaintea izbucnirii razboiului a devenit fotograf si grafician al Societatii Romanesti de Distribuire a Combustibilului din Romania.
Dupa venirea la putere a comunistilor, fotograful a avut de suferit: a fost deportat in Siberia, revenind in Germania din 1950. Acivitatea fotografului german inseamna aproape un milion de fotografii realizate si un numar impresionant de albume fotografice. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro