Portret de autoritarist: cazurile Ponta si Basescu

Portret de autoritarist: cazurile Ponta si Basescu

> Este nevoie de o clarificare a conceptului de autoritarism fie si numai pentru ca, intr-o recenta luare de pozitie, fostul premier Victor Ponta isi eticheta toti detractorii drept "fascisti" si promotori ai unor idei "autorist-fasciste". Societatile pot fi conduse de figuri autoritare insa trebuie sa vorbim, inainte de orice, de o trasatura de caracter, de o exteriorizare a unui tip de personalitate. Ideea este ca invatam inca din primii ani de viata supunerea fata de cei puternici si agresiunea exagerata fata de cei lipsiti de aparare. Si, pentru ca o trasatura determinanta a autoritaristilor este tendinta de a da vina pe altii, ne putem explica de ce, asa cum sustine fostul premier cand afirma ca Romania a cazut "sub puterea unei Secte obtuze", exista un puternic resentiment fata de cei care ne expun defectele.

acum 34 luni (20 Jul 2016)

>

Este nevoie de o clarificare a conceptului de autoritarism fie si numai pentru ca, intr-o recenta luare de pozitie, fostul premier Victor Ponta isi eticheta toti detractorii drept "fascisti" si promotori ai unor idei "autorist-fasciste". Din pacate pentru fostul sef al Guvernului, intreg discursul sau de pe Facebook, in care ii lua apararea lui Erdogan, demonstreaza tocmai faptul ca el insusi este este imbibat de ceea ce psihologia politica numeste predispozitia spre autoritarism (nu autorism, nici autoritarianism). Societatile pot fi conduse de figuri autoritare insa trebuie sa vorbim, inainte de orice, de o trasatura de caracter, de o exteriorizare a unui tip de personalitate.

Abraham Maslow, autorul celebrei scheme a ierarhiei motivatiilor, a elaborat una dintre primele explicatii pentru dificila intrebare: ce ii motiveaza pe unii oameni sa accepte dominarea altor oameni sau ce ii motiveaza pe unii sa doresca sa impuna idei si pe altii sa vrea sa accepte impunerea unei anumite viziuni asupra lumii? Fie ca era vorba despre femei, fie ca era vorba despre unele grupuri etnice, autoritaristului ii place sa isi enunte cu voce tare (si in public) dominarea prin generarea unei ostilitati deschise fata de cei pe care ii percep ca fiind "slabi". Relatia Ponta - Basescu ramane exempplara pentru dinamica autoritarismului - presedintele il distribuia pe premier, in mod constant, in pozitii de inferioritate si ambii se simteau bine in rolurile de dominat-dominator.

Comportamentul autoritarist inseamna si abilitatea de a aplica etichetari negative. Fostul premier nu rateaza nicio ocazie pentru a-i adresa actualului presedinte calificative negative de genul: "surda la hora" sau "boier" care "isi bate joc de romani".

Problematica este nevoia compulsiva a autoritaristilor de a umili grupurile etnice care sunt in situatii economice, culturale sau sociale de inferioritate. Ca si pentru Trump, in al carui discurs "inferiorii" sunt musul... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro