Portret: Ana, Regina-Soldat a Romaniei

Insa istoricii sunt de acord cu faptul ca Regina Ana a Romaniei a continuat traditia inceputa de Regina Elisabeta si continuata de Regina Maria si de Regina-Mama Elena. (…) A inceput atunci pentru mine o perioada pasionanta, fiindca am mers la o scoala infiintata de francezi, aproape de Alger, unde am luat parte, alaturi de colegele mele, la formarea personalului de pe ambulante, ajutoare de infirmiere si soferite. Profesorul universitar Daniel Sandru din Iasi, directorul revistei de cultura Timpul: "Personalitate care, alaturi de Majestatea Sa Regele Mihai I, ramane un simbol al rezistentei Monarhiei Romane in fata tuturor vicisitudinilor istorice, Regina Ana a insemnat, totodata, un exemplu de daruire situata dincolo de sine, pastratoare a valorilor traditiei marcate de primele trei mari Regine ale Romaniei.

acum 34 luni (3 Aug 2016)

Apoi, a luptat, in calitate de Regina a Romaniei, vreme de 50 de ani, impotriva comunismului. Nu a avut sansa sa domneasca niciodata, pentru ca sotul sau, Regele Mihai I al Romaniei, fusese alungat de pe Tron. Insa istoricii sunt de acord cu faptul ca Regina Ana a Romaniei a continuat traditia inceputa de Regina Elisabeta si continuata de Regina Maria si de Regina-Mama Elena. Ea a venit pe lume la Paris, la 18 septembrie 1923, in familia principelui Rene de Bourbon-Parma si a principesei Margareta a Danemarcei.

In anul 1939, familia Anei de Bourbon-Parma a fost nevoita sa se refugieze din calea nazistilor. A lucrat ca vanzatoare si a studiat pana a implinit varsta la care se putea inrola, apoi a cerut sa fie primita in Fortele Franceze Libere, conduse de generalul Charles de Gaulle. Tanara printesa a servit ca infirmiera si ca sofer de ambulanta, in campaniile din Africa de Nord.

Amintiri din razboiul antinazist

Modul in care s-a implicat Ana de Bourbon-Parma in razboiul contra nazismului este descris pe larg in cartea "Ana a Romaniei. Un razboi, un exil, o viata", scrisa de Alteta Sa Regala, Principele Radu al Romaniei.

Iata cateva fragmente din amintirile Reginei despre acea perioada tulbure din viata sa: "Am traversat Atlanticul din nou, in septembrie 1943, de data aceasta intr-un vapour numit Pasteur. Acolo am inceput studiile de infirmiera, ca si cele de mechanic, ceea ce nu era dificil pentru mine, fiindca invatasem o multime de lucruri la New York. Cazarea si masa erau asigurate de catre armata, dar bani de buzunar nu am vazut deloc in perioada aceea, nici macar o centima, pana la prima permisie, care a fost mult mai tarziu, spre sfarsitul razboiului.

Eram voluntare si duceam o viata de cazarma in toata regula, o viata de regiment. (…)

A inceput atunci pentru mine o perioada pasionanta, fiindca am mers la o scoala infiintata de francezi, aproape de Alger, unde am luat parte, alaturi de colegele mele, la... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro