Portocala este cea mai comuna sursa de vitamina C. De ce este indicat consumul fructului proaspat si nu a sucului
Portocalele, lamaile, pomelo sau grapefruit sunt surse importante de vitamina C - care intareste sistemul imunitar - si de antioxidanti, despre care se considera ca incetinesc procesele de imbatranire din organism. La fel ca si in cazul celorlalte citrice, in sucul de grapefruit se pierd fibrele si vitamina C si creste viteza de absorbtie a glucideor (indicele glicemic), astfel ca este mai sanatos fructul in stare proaspata.
Portocalele, lamaile, pomelo sau grapefruit sunt surse importante de vitamina C - care intareste sistemul imunitar - si de antioxidanti, despre care se considera ca incetinesc procesele de imbatranire din organism.
Pomelo, de exemplu, este cel mai mare fruct dintre citrice, cu pulpa gabuie, acidulata si usor amara. Fructul contine carbohidrati si vitamina A, vitaminele din grupul B, precum si vitamina C.
Cea mai comuna sursa de vitamina C este portocala, care mai contine vitamina B, folat si fibre, precum si antioxidanti cu rol in mentinerea sanatatii. Prin stoarcere se pierd fibrele, in timp ce continutul de calorii creste sensibil la suta de grame de suc, astfel ca este indicat consumul fructului ca atare.
Lamaia este o alta sursa importanta de vitamina C fiind consumata mai rar sub forma de fruct, cel mai frecvent fiind utilizat sucul de lamaie.
Din incrucisarea diverselor soiuri de portocale cu pomelo au rezultat diverse soiuri de grapefrut. La fel ca si in cazul celorlalte citrice, in sucul de grapefruit se pierd fibrele si vitamina C si creste viteza de absorbtie a glucideor (indicele glicemic), astfel ca este mai sanatos fructul in stare proaspata. Pe langa vitamina C, kiwi este o sursa de carbohidrati, precursori de vitamina A, potasiu si fibre.
Potrivit "Abecedarului de obezitate", coordonat de prof.dr. Nicolae Hancu, medic de diabet, nutritie si boli metabolice, kiwi este o sursa mai buna de vitamina C decat portocala. De asemenea, mai contine fibre si antioxidanti cu rol in prevenirea bolilor cardiovasculare si mentinerea sanatatii ochilor. Intrucat contine actinidina - o substanta care distruge proteinele din colagen - motiv pentru care nu poate fi folosit in combinatie cu lapte si branzeturi.
Merele contin si ele vitamina C si potasiu, cunoscut ca avand un rol important in pastrarea sanatatii inimii. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro