Portitele din legea finantarii partidelor politice

Astfel, candidatii si partidele care au obtinut cel putin 3% din voturi, indiferent de tipul de scrutin, vor primi inapoi sumele cheltuite de la bugetul de stat, in termen de patru luni de zile dupa alegeri, cu respectarea anumitor praguri de cheltuieli. Seful statului atragea atentia ca introducerea imprumuturilor "poate fi o norma juridica de natura sa perpetueze dependenta mediului politic de mediul de afaceri si poate fi de natura sa eludeze plafoanele stabilite atat pentru imprumuturi, cat si pentru donatii".

acum 88 luni (22 Apr 2015)

Noua lege a finantarii partidelor ridica o serie de semne de intrebare, mai ales dupa ce parlamentarii au ocolit obiectiile presedintelui Klaus Iohannis care vizau posibilitatea imprumuturilor.

Plenul Senatului a adoptat, ieri, proiectul de lege privind finantarea partidelor politice si a campaniilor electorale, dupa cererea de reexaminare transmisa de presedintele Klaus Iohannis. Potrivit legii, partidele isi finanteaza campaniile din cotizatii, donatii, subventii de la buget sau imprumuturi.

Astfel, candidatii si partidele care au obtinut cel putin 3% din voturi, indiferent de tipul de scrutin, vor primi inapoi sumele cheltuite de la bugetul de stat, in termen de patru luni de zile dupa alegeri, cu respectarea anumitor praguri de cheltuieli. Potrivit sondajelor de opinie, singurele partide care depasesc sigur acest prag sunt PSD, PNL si UDMR.

Potrivit unei estimari a Autoritatii Electorale Permanente (AEP) un scrutin electoral va presupune costuri de aproximativ 30 milioane euro. Astfel, in 2016 cand vor fi alegeri locale si parlamentare, costurile campaniilor pentru bugetul de stat s-ar ridica la aproximativ 60 de milioane euro. In 2019, vom cheltui de la buget alte 60 de milioane euro pentru alegerile europarlamentare si prezidentiale. Seful statului atragea atentia ca introducerea imprumuturilor "poate fi o norma juridica de natura sa perpetueze dependenta mediului politic de mediul de afaceri si poate fi de natura sa eludeze plafoanele stabilite atat pentru imprumuturi, cat si pentru donatii". De asemenea, a fost pastrat articolul potrivit caruia subventiile de la bugetul de stat acordate partidelor politice nu sunt supuse executarii silite prin poprire. Si aceasta cu toate ca seful statului semnalase faptul ca aceasta norma "creeaza premisele incalcarii principiului egalei protectii a proprietatii private indiferent de titular".

Totusi, parlamentarii au acceptat o parte din sugestiile venite de la Cotroceni. Astfel, presed... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro