Porti deschise la Arcuda, paradisul de unde izvoraste apa potabila a bucurestenilor

Porti deschise la Arcuda, paradisul de unde izvoraste apa potabila a bucurestenilor

In cinstea Zilei Mondiale a Apei, sarbatorita in fiecare an pe 22 martie, Apa Nova a organizat joi o vizita la Arcuda, la care au participat aproape 100 de studenti de la Facultatea de Inginerie a Instalatiilor, de la Facultatea de Hidrotehnica, dar si de la Universitatea Ecologica.

acum 116 luni (20 Mar 2015)

In cinstea Zilei Mondiale a Apei, sarbatorita in fiecare an pe 22 martie, Apa Nova a organizat joi o vizita la Arcuda, la care au participat aproape 100 de studenti de la Facultatea de Inginerie a Instalatiilor, de la Facultatea de Hidrotehnica, dar si de la Universitatea Ecologica. Cu o vechime de 133 de ani, Arcuda curata si trateaza zilnic circa 650.000 de metri cubi de apa preluata din raul Dambovita, care ajunge in final in casele bucurestenilor. Statia se intinde pe o suprafata totala de 136 de hectare, din care 90 de hectare reprezinta un adevarat paradis pentru specii de plante amenintate cu disparitia, pentru amfibieni si pasari, care vietuiesc in preajma celor 3,7 de kilometri de decantoare naturale.

Diversitate remarcabila

Un studiu realizat in 2012-2013, de sase cercetatori de la universitati de profil si coordonat de Prof. Mai exact, Arcuda adaposteste galerii de salcie si de plop, vegetatie acvatica, vegetatie higrofila, pajisti intinse, plantatii de salcam, livezi de pomi fructiferi, orhidee rare, plante acvatice carnivore, ferigi unice, reptile si amfibieni. De asemenea, studiul mai arata ca Arcuda reprezinta un refugiu pentru multe specii de plante si animale cu valoare conservativa: doua plante protejate la nivel european (trifoi cu patru foi si papura) si patru plante protejate la nivel national (brad, stupinita, otratel, soparlita), 19 specii de pasari, si opt specii de amfibieni si reptile, precum broasca rosie de padure, broasca testoasa de apa si sarpele de casa. "Cercetarile stiintifice promovate si sustinute de catre Apa Nova Bucuresti, in calitate de utilizator economic al Statiei Arcuda au permis cunoasterea biodiversitatii remarcabile a perimetrului ecologic al zonei si au fundamentat activitatile necesare protectiei si conservarii pe termen lung a patrimoniului natural existent", a declarat coordonatorul studiului Prof. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro