Porolissum Fest celebreaza traditiile romane la Moigrad

Ruinele vechiului castru roman de la Porolissum, azi Moigrad, in judetul Salaj, vor fi scena unde va avea loc, in acest sfarsit de saptamana, unul dintre cele mai importante festivaluri care celebreaza traditiile romane ale Transilvaniei. Castrul roman de la Porolissum a facut parte din seria celor mai puternice cetati romane din provincia Dacia, alaturi de castrul de la Potaissa, Turda de azi, unde era cantonata Legiunea a V-a Macedonica, si de cel de la Apulum, unde era cantonata Legiunea a XIII-a Gemina.

acum 95 luni (1 Jul 2015)

Ruinele vechiului castru roman de la Porolissum, azi Moigrad, in judetul Salaj, vor fi scena unde va avea loc, in acest sfarsit de saptamana, unul dintre cele mai importante festivaluri care celebreaza traditiile romane ale Transilvaniei. La eveniment vor participa toate trupele de reconstituire istorica din Romania, 11 la numar. "Festivalul va avea loc timp de doua zile, la Moigrad", a declarat directorul Muzeului Judetean de Istorie si Arta din Zalau, Corina Bejenaru.

Cele 11 trupe isi vor aseza taberele pe Magura Moigradului, unde spectatorii vor putea asista la demonstratii de manuire a armamentului, dar si la lupte de gladiatori. Acest moment va reproduce fidel momentele de maxima tensiune din timpul bataliilor antice, cand atacatorii preferau sa incerce sa ia cu asalt zidurile cetatilor, cu speranta ca mantia intunericului ii va proteja pe asediatori.

De asemenea, tot sambata seara, va avea loc un concert sustinut de formatia ieseana "Hoarda barbara". Duminica, va avea loc o parada militara, urmata de un dans erotic executat de "Nimfele Daciei", apoi de o lupta de gladiatoare din trupa Danais din Constanta. "Acest festival a crescut de la an la an. El reprezinta un bun prilej pentru a arata publicului concret modul in care pasiunea pentru istoria veche poate naste astfel de evenimente, precum si pentru a-i educa pe tineri. A participa la un astfel de festival reprezinta un mod inedit de a invata istorie. Cu siguranta, pasiunea tinerilor care fac parte din trupele de reconstituire istorica este contagioasa, iar multi dintre adolescentii si copiii care iau parte ca spectatori la Porolissum Fest vor privi cu alti ochi de acum inainte orele de istorie", a spus profesorul Alin Pop, unul dintre cei pasionati de acest festival. Mai exista si Festivalul Roman de la Zalau, precum si Festivalul Cetatilor Dacice, dar si manifestarile care pun in valoare traditiile romane ale orasului Alba Iulia, vechiul Apulum.

Ce este Porolissum

Porol... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro