Ponta si Oprea pot ramane fara titlurile de doctori, dar pastreaza banii

Modificarea Legii Educatiei si proiectul de Hotarare de Guvern privind Codul studiilor universitare de doctorat dau posibilitatea universitatilor sa retraga titlul de doctor in cazul politicienilor. Iar Legea educatiei urmeaza sa fie amendata in sensul ca "sesizarile cu privire la nereguli in acordarea titlului de doctor sunt analizate de Comisia de etica a institutiilor de invatamant superior sau Academiei Romane sau, dupa caz, de catre CNADTCU, conform reglementarilor din codul studiilor universitare de doctorat". In ultima sa declaratie de avere din data de 9 iunie 2015, Oprea mentioneaza castiguri in valoare de 1.700 de lei de la Academia Nationala de Informatii "Mihai Viteazu".

acum 45 luni (16 Feb 2016)

Modificarea Legii Educatiei si proiectul de Hotarare de Guvern privind Codul studiilor universitare de doctorat dau posibilitatea universitatilor sa retraga titlul de doctor in cazul politicienilor.

Politicienii nu vor mai beneficia de un regim aparte atunci cand exista suspiciuni de plagiat. Ministrul Educatiei, Adrian Curaj, a anuntat ca, "de acum inainte, acordarea si retragerea titlului de doctor vor fi in atributia si responsabilitatea institutiei organizatoare de studii universitare de doctorat".

Iar Legea educatiei urmeaza sa fie amendata in sensul ca "sesizarile cu privire la nereguli in acordarea titlului de doctor sunt analizate de Comisia de etica a institutiilor de invatamant superior sau Academiei Romane sau, dupa caz, de catre CNADTCU, conform reglementarilor din codul studiilor universitare de doctorat".

Si astfel incat "in cazul nerespectarii criteriilor de etica si deontologie profesionala titlul de doctor se retrage prin decizia rectorului sau, dupa caz, a presedintelui Academiei Romane, pe baza raportului Comisiei de etica a institutiei de invatamant superior".

Prin aceste modificari se elimina prevederea discriminatorie ca tezele de doctorat ale demnitarilor sa fie analizate de Consiliul National de Etica, organism politic aflat in subordinea Ministerului Educatiei. Prin complicitatea fostilor ministri ai Educatiei, CNE a impiedicat deposedarea lui Victor Ponta de titlul de doctor.

Se instaureaza, de asemenea, o mai mare transparenta: teza de doctorat poate fi consultata la biblioteca universitatii cu trei saptamani inaintea sustinerii; obligativitatea Comisiei de etica a universitatilor de a analiza rapid toate sesizarile.

Aceste modificari legislative par sa aiba, totusi, un neajuns: nu vorbesc despre modul in care ar trebui sa plateasca cei care au obtinut foloase necuvenite - materiale si onorifice - de pe urma unui titlu de doctor obtinut prin fals. Dar daca e vorba de o calitate, nu de... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro