Ponta, sah la Basescu cu vila de protocol

Legea privind drepturile fostilor sefi de stat prevede ca acestia au dreptul, de la data incetarii mandatului, la "folosinta gratuita a unei locuinte de protocol, cu destinatia de resedinta, care cuprinde si un spatiu cu destinatia de cabinet de lucru". Guvernul a eliminat vilele corespunzatoare Potrivit plangerii depuse de Traian Basescu, impreuna cu reprezentantul RA-APPS si SPP, a fost realizata o vizionare a celor sapte imobile privind in special aspectele legate de securitatea cladirii si a demnitarului, dar si starea tehnica aparenta, stabilindu-se de comun acord ca primele cinci imobile din anexa nu corespund criteriilor legale, dar ca ultimele doua imobile din lista, respectiv Vila 11 si Vila 1A, ambele situate in Snagov, corespund acestor criterii, urmand ca RAAPPS sa evalueze starea tehnica reala si sa decida.

acum 64 luni (27 Jan 2015)

Guvernul ii propune fostului presedinte Traian Basescu sa aleaga intre doua vile de protocol cu probleme: una nu corespunde criteriilor legale, alta este, inca, in litigiu.

La peste o luna de zile de la incetarea mandatului, fostul sef al statului, Traian Basescu, nu are inca o resedinta si un cabinet de lucru, in ciuda prevederilor legale in acest sens. Traian Basescu a trimis Guvernului o plangere administrativa prealabila in care avertizeaza ca se va adresa instantei judecatoresti daca nu i se acorda drepturile prevazute de lege. Guvernul a raspuns, recent, propunandu-i doua noi variante, desi tot Executivul anulase posibilitatea fostului presedinte de a ocupa una din alte doua vile verificate, deja, de institutiile abilitate.

Noile imobile propuse de Executiv ridica semne de intrebare. 7 (foto) a fost deja verificat de Serviciul de Protectie si Paza (SPP), care a decis ca nu corespunde criteriilor de securitate. Casa are o curte de 163 de metri patrati, iar imobilul este la doar doi metri de cel vecin, o cladire careia ii cade tencuiala si cu posibil risc in situatia unui seism puternic. In acest fel se incalca regulile stabilite prin HG 1000/1999 potrivit carora imobilul trebuie sa aiba o suprafata de teren, neocupata cu constructii, mai mare de 300 metri patrati, iar constructia sa fie amplasata insular sau peninsular, in functie de perimetrul curtii. Imobilul a facut parte dintr-o lista de sapte, verificate de SPP, din care doua au corespuns criteriilor iar cinci nu.

Legea privind drepturile fostilor sefi de stat prevede ca acestia au dreptul, de la data incetarii mandatului, la "folosinta gratuita a unei locuinte de protocol, cu destinatia de resedinta, care cuprinde si un spatiu cu destinatia de cabinet de lucru". In 30 septembrie 2014, Traian Basescu a solicitat RAAPPS si SGG, conform legii, folosinta gratuita a unei locuinte de protocol si a unui spatiu cu destinatia de cabinet de lucru. Ca urmare a acestei cereri, in 10 octo... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro