Ponta, reformist pe spezele viitorului Guvern: de ce zoreste premierul adoptarea noului Cod Fiscal

Ponta, reformist pe spezele viitorului Guvern: de ce zoreste premierul adoptarea noului Cod Fiscal

Mai mult, Iohannis a amintit in cererea sa de reexaminare si de alte masuri cu impact asupra bugetului, care ar trebui luate in considerare de Guvern, cum este si alocarea a 2% din PIB pentru Aparare, in 2017. Chiar saptamana trecuta, premierul a publicat un mesaj pe contul sau de Facebook, din care reiese ca se ingrijeste deja de imaginea sa"in istorie", aceea de sef al unui Guvern care a crescut pensiile si salariile. Discutia pe tema Codului Fiscal, a mai spus ea, se poarta intre "iresponsabilitatea unui prim-ministru care vrea sa-si puna in rama un Cod Fiscal doar de dragul de a mai capata un titlu de glorie si responsabilitatea institutiei prezidentiale si a PNL care stie ce inseamna sa adopti in pripa o masura si sa o compromiti pentru ca nu o pregatesti".

acum 105 luni (19 Jul 2015)

Premierul Victor Ponta a reactionat dur, dupa ce presedintele Klaus Iohannis a solicitat Parlamentului reexaminarea proiectului de modificare a Codului Fiscal. Ponta a anuntat ca refuza o noua dezbatere a actului normativ si a precizat ca va cauta mijloacele prin care sa puna rapid in aplicare masurile cuprinse in noul Cod Fiscal, fara aprobarea Parlamentului sau a Presedintiei. Graba premierului este, insa, greu de explicat, in conditiile in care noul Cod Fiscal ar fi trebuit sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2016, nicidecum de anul acesta.

Pe de alta parte, Presedintia a semnalat, prin vocea consilierului pe teme economice Cosmin Marinescu, ca, fara un plan bine pus la punct al Guvernului, Romania risca sa plateasca factura noului Cod Fiscal cel mai devreme in 2016, asadar cand Ponta are toate sansele sa ajunga in Opozitie, dupa alegerile de anul viitor.

Ponta vrea sa fure startul

Desi retrimiterea noului Cod Fiscal spre reexaminare in Parlament nu presupune blocarea acestuia si nici macar amanarea implementarii masurilor cuprinse in actul normativ, Ponta a reactionat violent fata de gestul presedintelui Klaus Iohannis. "Eu cred ca Parlamentul si noi, Guvernul, o sa incepem sa aplicam, fie prin ordonanta de urgenta, fie printr-o angajare a raspunderii aceste masuri, dar imaginea proasta ramane, oamenii de afaceri or sa spuna: >", a spus premierul.

Ponta a lasat astfel sa se inteleaga ca presedintele ar fi blocat masuri fiscale urgente, caz in care s-ar impune adoptarea unor ordonante de urgenta. Ce nu a spus insa premierul Ponta este ca noul Cod Fiscal ar trebui sa intre in vigoare abia de la 1 ianuarie 2016.

In acelasi timp, in ciuda calendarului care permite reexaminarea proiectului pana la inceputul anului viitor, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, s-a aratat la fel de zorit si l-a criticat pe presedinte pentru "pesimismul" sau in c... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro