Ponta e pe cale sa renunte la programul electoral "Prima masina"

In prima zi de dupa pierderea alegerilor de catre Victor Ponta, "Monitorul oficial" a publicat o ordonanta de urgenta care face mai dificil accesul romanilor in programul guvernamental cunoscut public drept "Prima masina". Conform primei OUG (cu numarul 66, emisa pe 22 octombrie a.c., cu zece zile inainte de primul tur al prezidentialelor), un cetatean care indeplineste conditiile si vrea sa beneficieze de acest program isi poate cumpara o masina noua in valoare de pina la 50.000 de lei (fara TVA) prin credit bancar garantat in proportie de 50% de stat.

acum 113 luni (19 Nov 2014)

In prima zi de dupa pierderea alegerilor de catre Victor Ponta, "Monitorul oficial" a publicat o ordonanta de urgenta care face mai dificil accesul romanilor in programul guvernamental cunoscut public drept "Prima masina". Aceasta ordonanta anunta o Hotarire de Guvern care va stabili normele de aplicare ale programului "Prima masina" abia la inceputul lunii decembrie. 66/2014 privind aprobarea Programului de stimulare a cumpararii de autoturisme noi". Conform primei OUG (cu numarul 66, emisa pe 22 octombrie a.c., cu zece zile inainte de primul tur al prezidentialelor), un cetatean care indeplineste conditiile si vrea sa beneficieze de acest program isi poate cumpara o masina noua in valoare de pina la 50.000 de lei (fara TVA) prin credit bancar garantat in proportie de 50% de stat.

Dupa alegeri, pentru "Prima masina" e nevoie de 5% avans

A doua OUG (cu numarul 72, publicata pe 17 noiembrie a.c.) face conditiile de acces in program mai dificile. Articolul 7 al noii OUG mentioneaza ca, in vechea OUG, "Dupa articolul 2 se introduce un nou articol, articolul 21, cu urmatorul cuprins:

Asadar, la un pret maxim al autoturismului de 50.000 lei, avansul de care trebuie sa dispuna cetateanul este de minimum 2.500 lei. O suma mare pentru un roman care nu dispune de garantii pentru a lua un credit de 50.000 de lei si este, deci, ajutat de stat cu garantii pentru jumatate din suma.

A disparut sursa de plata a garantiilor oferite de stat

O alta modificare a primei OUG pentru "Prima masina" poate duce chiar la blocarea programului. Ca "Sursa de plata a garantiilor acordate de catre F.N.G.C.I.M.M. (Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii - n.r.) in numele si in contul statului pentru creditele obtinute de beneficiarii eligibili in cadrul Programului este Fondul de risc pentru intreprinderi mici si mijlocii". Aceasta prevedere, insa, din prima OUG, fiind abrogata, se pune o intrebare logica: care v... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro