Ponta-Dragnea. Miliardele deturnate
Guvernul propune un scenariu de relaxare fiscala si de cresteri de cheltuieli in sectorul bugetar, cu riscuri indubitabile pentru stabilitatea economica pe termen lung, fara a scoate o vorba despre doua supape prin care continua sa alimenteze mafia careia ii e fara incetare dator. Pentru ca ma intreb, de pilda, de ce ar trebui sa fiu de acord eu, cetateanul Laurentiu Mihu, cu reduceri masive de taxe care, teoretic, dau bine in ochii oricarui contribuabil, dar care, pana una-alta, introduc in ecuatie in primul rand un risc masiv de instabilitate la nivel macroeconomic? Mai mult decat atat, Ministerul Dezvoltarii, condus pana la condamnarea-i celebra de insusi Liviu Dragnea, in prezent condus de o doamna din anturajul lui Liviu Dragnea, s-a trezit la rectificare cu 3,6 miliarde de lei (1,6 miliarde pentru cofinantari de proiecte pe fonduri europene, iar 2 miliarde pentru Programul National de Dezvoltare Locala - care, apropo, finanteaza de la bugetul de stat proiecte de infrastructura care ar fi eligibile pentru atragerea de fonduri europene, deci risipa cred ca se vede din Cer!). Raportul Consiliului Fiscal pe 2011, publicat in 2012 si din care am citat si mai sus, mai punea in lumina un lucru: "In practica internationala, bugetele nationale includ un nivel al fondului de rezerva cuprins de regula intre 1 si 3% din totalul cheltuielilor publice, limita stabilita de Parlamentele nationale care sunt informate in mod regulat de catre Guvern privind cuantumul si destinatia cheltuielilor angajate din acest fond.
Guvernul propune un scenariu de relaxare fiscala si de cresteri de cheltuieli in sectorul bugetar, cu riscuri indubitabile pentru stabilitatea economica pe termen lung, fara a scoate o vorba despre doua supape prin care continua sa alimenteze mafia careia ii e fara incetare dator.
Cu un avant muncitoresc de zile mari, sleitul Guvern Ponta a pregatit pe ultima suta de metri a vietuirii sale o bomba care, daca nu va fi dezamorsata macar in ultimele secunde, va exploda si va tot exploda mult timp dupa ce din Epoca Plagiatorului-Inculpat va mai fi ramas doar amintirea.
Oricat de roz ar putea parea, la prima vedere, perspectiva unei fiscalitati fara precedent de prietenoase, problema de fond e una simpla: cresterea halucinanta a cheltuielilor cu salariile angajatilor (in jurul a 70%) anuleaza, practic, potentialul succes pe care l-ar avea, de pilda, reducerea TVA. Vor trebui dirijati atat de multi bani de la buget pentru a sustine aceste cresteri, iar asta luna de luna si an de an de aici incolo, incat se pune, logic, intrebarea: cu ce ne-am alege, la modul real, din povestea asta? Iar daca adaugam aici perfect ignoratul detaliu, anume ca respectivele majorari salariale s-ar face in lipsa oricarei reforme a sectorului bugetar, astfel incat performantele acestuia sa creasca, devine limpede faptul ca Executivul PSD nu isi propune altceva decat sa cumpere voturi cu bani publici si cu riscul de a arunca in aer stabilitatea macroeconomica a tarii, in perspectiva dublului exercitiu electoral din 2016 (locale si parlamentare).
Dar nu voi mai insista pe partea asta pentru ca exista riscul de a ma repeta sau de a relua aici argumente similare venite, in ultima vreme, pe o gama larga de canale.
Voi atrage, in schimb, atentia asupra unui alt fapt: acela ca Ponta, Guvernul pe care il conduce si partidul care, mai nou, controleaza si Guvernul, dar si pe Ponta nu au adus nicio clipa in discutie necesitatea de a inchide urgent robinetele prin care se... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro