Ponta dezgroapa impozitarea bacsisurilor inventata de Ciorbea

Ordonanta va fi aplicata de la data publicarii in Monitorul Oficial, iar bacsisul este definit ca "suma de bani oferita in mod voluntar de client, in plus fata de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de catre operatorii economici, precum si restul dat de vanzator clientului si nepreluat de acesta in mod voluntar".

acum 61 luni (23 Apr 2015)

Desi este departe de momentul la care va starpi evaziunea din alimentatia publica - eliberarea bonurilor fiscale fiind mai degraba exceptie decat regula in restaurantele si barurile noastre, Guvernul Ponta doreste impozitarea bacsisurilor lasate angajatilor din alimentatia publica. Sperantele Cabinetului Ponta sunt ca fiscalizarea bacsisului va aduce bugetului de stat 154 milioane lei in acest an, 300 milioane lei anul viitor, 319 milioane lei in 2017 si 338 milioane lei in 2018, respectiv 1,11 miliarde lei in circa trei ani si jumatate. Ordonanta va fi aplicata de la data publicarii in Monitorul Oficial, iar bacsisul este definit ca "suma de bani oferita in mod voluntar de client, in plus fata de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de catre operatorii economici, precum si restul dat de vanzator clientului si nepreluat de acesta in mod voluntar".

Firmele stabilesc, printr-un regulament de ordine interioara, daca veniturile provenite din incasarea bacsisului raman la dispozitia lor sau constituie o sursa de alte venituri care se distribuie salariatilor. Daca se decide repartizarea catre salariati, se impoziteaza veniturile angajatului din alte surse cu 16%, prin retinere la sursa, iar sumele suplimentare nu sunt cuprinse in baza de impozitare a contributiilor sociale si a contributiilor sociale de sanatate.

La ora inceperii programului de lucru, banii personali detinuti de angajatii firmei care isi desfasoara activitatea in unitatea de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor vor fi inregistrati intr-un registru de bani personali, impune ordonanta. La solicitarea organelor de control, atunci cand se afla in incinta unitatii, angajatii operatorului economic vor fi obligati sa prezinte sumele de bani aflate asupra lor.

Daca diferenta constatata de inspectorii fiscali va fi pana 1% inclusiv, dar nu mai mult de 100 lei inclusiv, din valoarea inregistrata in casa de marcat, fapta se sanctioneaza cu aver... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro