Poluarea provoaca 16% din decesele premature din lume, de 15 ori mai mult decat cele cauzate de razboaie si violenta

Poluarea provoaca 16% din decesele premature din lume, de 15 ori mai mult decat cele cauzate de razboaie si violenta

Bolile cauzate de poluare au fost responsabile in 2015 pentru aproximativ 9 milioane de decese premature - 16% din totalul deceselor la nivel mondial - de trei ori mai multe decese decat cele provocate de SIDA, tuberculoza si malarie impreuna; de cincisprezece ori mai multe decat toate decesele cauzate de razboaie si de alte forme de violenta.

acum 40 luni (31 Oct 2017)

Profesorul de la Universitatea Simon Fraser, Bruce Lanphear, comisar al Comisiei Lancet privind Poluarea si Sanatatea, a publicat un raport care detaliaza efectele negative ale poluarii asupra sanatatii globale. Lancet este o retea de publicatii stiintifice in domenii legate de sanatate si mediu.

"Aceasta este prima analiza globala a impactului poluarii - aer, apa, sol, poluarea ocupationala -, precum si privind explorarea costurilor economice si a nedreptatii sociale a poluarii. Acesta include exemple si studii de caz privind succesul controlului poluarii. Bolile cauzate de poluare au fost responsabile in 2015 pentru aproximativ 9 milioane de decese premature - 16% din totalul deceselor la nivel mondial - de trei ori mai multe decese decat cele provocate de SIDA, tuberculoza si malarie impreuna; de cincisprezece ori mai multe decat toate decesele cauzate de razboaie si de alte forme de violenta. Poluarea ii ucide mai ales pe saraci Poluarea ucide in mod disproportionat pe cei saraci si pe cei vulnerabili. Aproape 92% din decesele legate de poluare apar in tarile cu venituri mici si medii. In interiorul tarilor, nota de plata a poluarii o platesc comunitatile sarace si marginalizate. Copiii se confrunta cu cele mai mari riscuri, deoarece expunerile mici la substante chimice in uter si in copilaria timpurie pot duce la boala de-a lungul vietii, invaliditate, moarte prematura, precum si la reducerea potentialului de invatare si de castig. Emitatorii majori ai dioxidului de carbon sunt centralele electrice pe baza de carbune, producatorii de produse chimice, exploatarile miniere si vehiculele. Accelerarea trecerii la surse de energie mai curate va reduce poluarea aerului si va imbunatati sanatatea umana si planetara. Citeste si Studiul facut in 23 de ani, cu 2 milioane de participanti: obezitatea in adolescenta creste riscul unui anumit tip de cancer Cum poti sa previi obezitatea fara a-ti schimba major dieta. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro