Politistul care a inspirat personajul comisarul Moldovan, unul dintre cei mai odiosi criminali ai Romaniei postbelice

Politistul care a inspirat personajul comisarul Moldovan, unul dintre cei mai odiosi criminali ai Romaniei postbelice

In 1972 a fost lansat filmul "Cu mainile curate", regizat de Sergiu Nicolaescu, care avea sa explodeze in scurt timp ca un "succes de box-office". Cu scene de actiune si cascadorii in stil hollywoodian, e un film care entuziasmeaza si amuza la fel de tare ca acum aproape 35 de ani si care a creat personaje de neuitat din care ii amintim doar pe Semaca si Lascarica", este descrierea facuta peliculei de catre site-ul cinemagia.ro. "In vara anului 1949, intr-o sedinta la cel mai inalt nivel din cadrul Ministerului de Interne, la care au participat ministrul Teohari Georgescu, ministrul adjunct Marin Jianu, directorul Securitatii, Gheorghe Pintilie si adjunctul sau, Alexandru Nicolschi, s-a luat decizia ca toti cei care facusera parte din grupurile de rezistenta anticomunista si care fusesera condamnati la peste 15 ani de inchisoare sa fie si ei executati extrajudiciar, in conditii cat mai discrete.

acum 55 luni (30 Mar 2015)

In 1972 a fost lansat filmul "Cu mainile curate", regizat de Sergiu Nicolaescu, care avea sa explodeze in scurt timp ca un "succes de box-office". Succesul peliculei a determinat producerea unei mini-serii, continuate de acelasi regizor cu "Ultimul cartus" (1973), "Un comisar acuza" (1974), "Revansa" (1978), "Duelul" (1981) si terminate abia in 2008, cu filmul "Supravietuitorul". Roman (Ilarion Ciobanu) este un proaspat politist, fost comunist ilegalist, numit la conducerea uneia dintre cele mai sectii de politie din Capitala. Lipsit de experienta, el apeleaza la ajutorul comisarului Miclovan (Sergiu Nicolaescu), un politist cu metode neconventionale si cu o afectiune fara limite fata de revolverul sau Smith&Wesson. Cu scene de actiune si cascadorii in stil hollywoodian, e un film care entuziasmeaza si amuza la fel de tare ca acum aproape 35 de ani si care a creat personaje de neuitat din care ii amintim doar pe Semaca si Lascarica", este descrierea facuta peliculei de catre site-ul cinemagia.ro.

Politistul care a stat la baza personajului comisarului Miclovan, devenit Moldovan incepand cu urmatorul film din miniserie, a trait in realitate si poarta numele de Eugen Alimanescu. Majoritatea erau comise de catre soldatii Armatei Rosii, care actionau in grupuri restranse si organizate. Abuzurile uriase comise de catre sovietici i-au inspirat insa si pe interlopii romani, care au inceput sa dea tot mai multe spargeri imbracati in uniforme militare rusesti.

FOTO Eugen Alimanescu, fotografie ilustrativa a unuia dintre sutele de articole care l-au avut in prim-plan in perioada 1945-1950. Intitulata "Fulger", brigada era compusa din 22 de tineri comunisti si avea ca sarcina "starpirea banditilor si borfasilor din Capitala si provincie". Politistul, avansat de urgenta pana la gradul de chestor (1946) foto jos, actiona dupa principiul "nu luam prizonieri". Urmarea a fost un sir de sute de morti lasati in urma, de obice... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro