Politico: Fermierii romani sunt cei mai loviti de schema frauduloasa de import a biodieselului din Polonia

Politico: Fermierii romani sunt cei mai loviti de schema frauduloasa de import a biodieselului din Polonia

Politico sustine ca aceasta schema loveste producatorii locali de biodiesel din Romania, potrivit Boardului European pentru Biodiesel (EBB), ei obtinand 95% din biodiesel din ulei de rapita.

acum 35 luni (27 Jul 2017)

Romania importa biodiesel din Polonia la un pret neconcurential pentru producatorii locali, care astfel nu isi mai permit sa proceseze rapita romaneasca, ceea ce loveste direct in fermierii romani ce cultiva rapita si care sunt astfel nevoiti sa o exporte.

Schema frauduloasa porneste din Polonia, unde producatorii locali declara combustibilul amestecat cu biodiesel, precum cer normele europene, insa ei de fapt nu il amesteca ci il inlocuiesc cu combustibil mai ieftin. Biodieselul real, insa, il export si il numara de doua ori, pentru a atinge tinta impusa de Uniunea Europeana.

Politico sustine ca aceasta schema loveste producatorii locali de biodiesel din Romania, potrivit Boardului European pentru Biodiesel (EBB), ei obtinand 95% din biodiesel din ulei de rapita. Din moment ce acesta este legat de sectorul agriculturii, inseamna ca fermierii romani sunt cei mai loviti. Camera poloneza pentru biocombustibili a declarat ca nu exista nicio posibilitate ca membrii sai sa fie implicati intr-un astfel de comert ilegal. Polonia a introdus o noua lege in acest an despre care expertii spun ca poate inchide cateva din presupusele scheme, introducand cerinte mai stricte pentru amestecarea biodieselului. EBB a precizat, insa, ca nu crede ca acest lucru va rezolva exporturile de biodiesel la preturi subestimate. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro