Politicienii joaca din nou cartea anticoruptiei. Pentru cat timp?

Voturile de ieri din Comisia juridica marcheaza o modificare de atitudine a parlamentarilor, dupa manifestatiile de strada care au dus la caderea Guvernului Ponta, dar in care demonstrantii au cerut si schimbarea modului de a face politica. Criteriile care vor trebui sa fie respectate de candidatii PNL la alegerile locale si parlamentare vizeaza lustratia, traseismul politic, nepotismul, contractele si relatiile cu statul, falsul in declaratii, starile de incompatibilitate si conflict de interese, eventualele atitudini discriminatorii, eventualele datorii pe care le au candidatii la bugetul de stat, formele de plagiat si problemele penale.

acum 87 luni (3 Dec 2015)

Presiunea opiniei publice determina partidele politice sa se detaseze de liderii cu probleme penale. Parlamentarii au inceput sa dea unda verde solicitarilor justitiei si promit sa respecte criterii de integritate la desemnarea candidatilor pentru alegerile de anul viitor.

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a avizat ieri favorabil, cu 14 voturi "pentru", patru "impotriva" si trei abtineri cererea DNA de arestare preventiva a deputatului PNL Ioan Oltean, urmarit penal pentru trafic de influenta si complicitate la abuz in serviciu in dosarul despagubirilor ilegale. Deputatii juristi au avizat si cererea DNA de incuviintare a arestarii preventive a deputatului PNL Catalin Teodorescu, acuzat de abuz in serviciu in acelasi dosar, cu 15 voturi "pentru" si trei "impotriva".

Ioan Oltean le-a cerut colegilor din Comisia juridica sa voteze impotriva solicitarii DNA de arestare preventiva a sa, desi la intrarea in sala deputatul le-a transmis jurnalistilor ca nu va cere comisiei sa il "salveze". Ioan Oltean a sustinut ca este nevinovat si ca a prezentat probe in acest sens, afirmand ca nu a fost niciodata in localitatea Chitila sau in biserica in care se presupune ca a luat mita de 600.000 de euro si ca nu-l cunoaste pe denuntator.

Voturile de ieri din Comisia juridica marcheaza o modificare de atitudine a parlamentarilor, dupa manifestatiile de strada care au dus la caderea Guvernului Ponta, dar in care demonstrantii au cerut si schimbarea modului de a face politica. Daca inainte de manifestatiile de strada deputatii o salvau pe Elena Udrea de arestare, dupa demonstratii au fost aprobate trei cereri ale justitiei, ce-i drept la nivel de comisii - in cazurile Dan Sova, Ioan Oltean si Cristian Teodorescu. Cat de serioasa este, insa, schimbarea la fata a politicienilor, tinand cont ca deciziile finale vor fi luate de plenul Senatului si al Camerei Deputatilor?

Razboi pe criteriile de integritate

Mai nou, partidele nu promit doar ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro