Politica pe intelesul tuturor: care este strategia principalilor candidati la Presedintie

Politica pe intelesul tuturor: care este strategia principalilor candidati la Presedintie

Competitia pentru locul trei va fi cel putin la fel de interesanta ca si competitia pentru locul intai, avand mai degraba rolul de a clarifica lucrurile in zona de dreapta, de a invalida sau valida oameni politici in perspectiva celor doi ani care ne despart de alegerile parlamentare. Tinand cont de tendinta ACL de a folosi tot mai puternic dezbaterea parlamentara (atat in cazul unor proiecte de legi, cat si prin depunerea de motiuni simple sau a motiunii de cenzura), este asteptat ca puterea sa neutralizeze cat mai rapid acest front, parlamentarii fiind "consemnati" in teritoriu pana pe 16 noiembrie. Alegerea Arenei Nationale pentru evenimentul de lansare a fost tot o decizie tactica: PSD, fiind cel mai mare partid, isi permite sa faca astfel de evenimente cu multi oameni ca o proiectie de forta, pe cand celelalte partide, mai mici, sunt nevoite sa recurga la sali mai mici, inchise, in care densitatea de oameni sa fie similara, dar cu mai putini participanti, pentru ca la TV sau in imagini sa nu se vada locuri goale. Actiunile de Opozitie ale ACL, unde Iohannis este vizibil alaturi de Vasile Blaga (depunerea motiunii de cenzura, plangerea penala impotriva lui Liviu Dragnea), ii ofera sansa de a puncta si pe frontul opozitiei fata de actul guvernarii, nu doar din postura de candidat la presedintie.

acum 82 luni (21 Sep 2014)

>

Competitia electorala devine din ce in ce mai mult guvernata de intrebarile "cine?" decat de intrebarea "de ce?". Vanarea de lebede negre devine semn de neputinta electorala.

Peisajul politic - perspectiva

Ingustarea campului electoral, dar si politic, cu doar sapte saptamani inainte de alegeri este fireasca. Perioada de precampanie isi confirma, in doar trei saptamani, rolul de a stabili cadrul si personajele care vor lua startul oficial in campanie. Competitia pentru locul trei va fi cel putin la fel de interesanta ca si competitia pentru locul intai, avand mai degraba rolul de a clarifica lucrurile in zona de dreapta, de a invalida sau valida oameni politici in perspectiva celor doi ani care ne despart de alegerile parlamentare. Axa centrala a campaniei electorale va fi cea legata de identitate, de caracterul candidatilor. Aceasta axa suporta mai multe declinari, pentru ca in jurul conceptului de identitate graviteaza toate polarizarile de pana acum: Identitatea se refera si la etnie, si confesiunea religioasa. Identitatea se refera si la calitatea de ofiter acoperit a unui candidat, subiect facut public de catre presedinitele Traian Basescu. Identitatea se refera la pozitionarea fata de ultimii zece ani de mandat prezidential si fata de persoana lui Traian Basescu. De urmarit daca si electoratul va reactiona la acest stimul. Tinand cont de tendinta ACL de a folosi tot mai puternic dezbaterea parlamentara (atat in cazul unor proiecte de legi, cat si prin depunerea de motiuni simple sau a motiunii de cenzura), este asteptat ca puterea sa neutralizeze cat mai rapid acest front, parlamentarii fiind "consemnati" in teritoriu pana pe 16 noiembrie.

In ceea ce priveste competitia prezidentiala, s-a iesit din perioada de cantonament politic si s-a trecut la incalzirea pe teren, in conditiile in care principalii candidati, Victor Ponta si Klaus Iohannis, si-au inscris oficial candidaturile la BEC, totalizand aproximativ 4,4 m... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro