Politia Romana, dupa ce Carmen Dan a anuntat intarirea autoritatii politistului: "Nu vom deveni paranoici daca te vedem mergand cu mainile in buzunar"

Politia Romana, dupa ce Carmen Dan a anuntat intarirea autoritatii politistului:

La sediul politiei, persoana va fi informata cu privire la drepturile ce ii revin, va avea dreptul de a fi asistata de un avocat si de a nu da nici o declaratie fara prezenta acestuia, va avea dreptul de a solicita informarea unui membru de familie sau a altei persoane, va avea dreptul de a solicita informarea reprezentantilor diplomatici ai statului de provenienta, va avea dreptul de a fi consultata de un medic, la alegere, pe cheltuiala sa, va avea dreptul de a comunica prin interpret sau prin intermediul unei persoane cu aptitudini de comunicare.

acum 76 luni (5 Nov 2017)

Ce prevede proiectul propus de Ministerul Afacerilor Interne Potrivit proiectului de lege propus de Ministerul Afacerilor Interne, politistii vor putea retine in Sectie si 24 de ore un cetatean suspect fara acordul procurorilor. In acelasi timp, oamenii legii vor putea intra in locuinte fara permisiunea persoanei, Asa se arata intr-un proiect de lege care le da puteri sporite politistilor. Proiectul prevede majorarea limitelor amenzilor pana la 1.500 de lei in cazul refuzului unei persoane de a se legitima sau de a se prezenta la sediul politiei. In continuare, "fapta persoanei care continua incalcarea legii, prin ignorarea avertismentelor lansate de politist devine infractiune", se arata in proiectul de lege. La sediul politiei, persoana va fi informata cu privire la drepturile ce ii revin, va avea dreptul de a fi asistata de un avocat si de a nu da nici o declaratie fara prezenta acestuia, va avea dreptul de a solicita informarea unui membru de familie sau a altei persoane, va avea dreptul de a solicita informarea reprezentantilor diplomatici ai statului de provenienta, va avea dreptul de a fi consultata de un medic, la alegere, pe cheltuiala sa, va avea dreptul de a comunica prin interpret sau prin intermediul unei persoane cu aptitudini de comunicare. La randul lui, politistul il va putea retine pe "suspect" 24 de ore la sectie pentru verificari. Dupa verificarea situatiei persoanei si luarea masurilor legale, politistul are obligatia de a permite acesteia sa paraseasca sediul politiei. Mai mult, la expirarea termenului, persoana are dreptul de a parasi sediul politiei, chiar daca identitatea sa nu a putut fi stabilita. Pe de alta parte, politistul are dreptul de a patrunde intr-o locuinta sau orice spatiu delimitat in orice mod, fara acordul persoanei, in mai multe situatii: daca exista indicii ca in acel spatiu este pusa in pericol viata unei persoane sau este o persoana decedata; in acel spatiu se afla autorul unei infractiuni flagrante, comisa prin folosire... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro