"Politia" recuperarilor intra pe deplin in paine. ANABI este gata sa preia bunurile mobile confiscate

Ce va intra in custodia ANABI Anul trecut in octombrie, ANABI a centralizat datele, si s-a constatat ca, in cauzele aflate in curs de urmarire penala erau instituite 6960 masuri asiguratorii, dispuse in 1061 de dosare penale de catre 160 unitati de parchet (1037 masuri asiguratorii asupra unor sume de bani, 2279 pentru bunuri mobile si 3644 - bunuri imobile). Concret, sistemul va ajuta ANABI sa puna la punct o baza de date care sa reflecte activitatea institutiilor competente in fiecare faza a procesului de recuperare si valorificare a creantelor, prin includerea de informatii referitoare la bunurile cu privire la care s-au dispus masuri de catre organele de urmarire penala, instantele de judecata si organele de executare si valorificare a bunurilor.

acum 80 luni (26 Mar 2017)

De luni, Agentia Nationala de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) va incepe sa lucreze cu motoarele turate la maxim. Concret, inspectorii Agentiei care se ocupa de recuperarea prejudiciilor vor putea prelua bunurile mobile confiscate cu o valoare individuala de peste 15.000 euro, atributie prevazuta de lege, dar suspendata o buna perioada de timp, din lipsa spatiilor de depozitare.

Agentia a identificat 199 cladiri in 38 de judete si municipiul Bucuresti, dar si 192 terenuri in 40 de judete si Capitala, unde va stoca bunurile indisponibilizate. De asemenea, 16 unitati militare dezafectate ar putea fi reabilitate si utilizate de catre ANABI pentru depozitarea bunurilor indisponibilizate.

"Din cele 330 de primarii consultate au comunicat raspunsuri 212, din care 59 au transmis ca detin posibile capacitati de stocare. Din cele 23 de ministere si institutii publice centrale consultate, 18 au raspuns, din care 10 au transmis ca detin posibile capacitati de stocare", se arata in raportul de activitate al ANABI.

"Suntem operationali de la sfarsitul lui decembrie 2016, dar de luni (azi - n.r.), ANABI preia si atributia de administrare a bunurilor mobile sechestrate, care au o valoare mai mare de 15.000 de euro. Asta inseamna ca dupa 27 martie cand un procuror identifica un bun cu o valoare de peste 15.000 de euro, de pilda o masina, care nu poate fi vanduta pentru ca nu indeplineste toate conditiile legale, dar care trebuie indisponibilizata, o va preda Agentiei care este numita custode", a explicat seful ANABI. "Am reusit sa ocupam 26 de posturi din 35, pentru ca avem nevoie de oameni pregatiti, nu vrem neaparat sa umplem schema de personal.

Expert anticoruptie: Asteptam rezultate efective

ANABI are la propriu o misiune de milioane: confiscarea unor sume uriase de la cei condamnati in marile cazuri de coruptie. Numai in 2014 unitatile de parchet din Roma... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro