Politia din Tadjikistan a ras barbile a peste 13.000 de barbati in 2015, pentru a combate extremismul islamic

Politia din Tadjikistan a ras barbile a peste 13.000 de barbati in 2015, pentru a combate extremismul islamic

Politia tadjica a ras barbile a peste 13.000 de barbati doar anul trecut, si a inchis peste 160 de magazine care vindeau imbracaminte traditionala musulmana, intr-un efort de "combatere a influentelor straine asupra tarii". Rahmon este presedinte al tarii din 1994, iar anul trecut a fost subiectul unei decizii controversate a Parlamentului de la Dusanbe, care i-a conferit acestuia titlurile de "Lider al natiunii" si de "fondator al pacii si al unitatii nationale a Tadjikistanului", oferind in acelasi timp si imunitate juridica familiei prezidentiale.

acum 46 luni (21 Jan 2016)

Politia tadjica a ras barbile a peste 13.000 de barbati doar anul trecut, si a inchis peste 160 de magazine care vindeau imbracaminte traditionala musulmana, intr-un efort de "combatere a influentelor straine asupra tarii". Tara nu are o lege care sa interzica explicit portul barbilor, iar Ministerul Tadjic de Interne a negat ca ar fi ordonat politiei sa rada barbile persoanelor suspectate de radicalism musulman. Insa, in acelasi timp, reprezentantii institutiei au declarat in septembrie 2015 ca "fortele de ordine au dreptul de a aborda persoanele cu barba pentru a se asigura ca indeplinesc normele de igiena personala", conform "The Guardian". De asemenea, politia din regiunea sud-vestica Khathlon sustine ca ofiterii au reusit sa convinga peste 1,700 de femei si fete sa renunte la valul traditional musulman. Rahmon este presedinte al tarii din 1994, iar anul trecut a fost subiectul unei decizii controversate a Parlamentului de la Dusanbe, care i-a conferit acestuia titlurile de "Lider al natiunii" si de "fondator al pacii si al unitatii nationale a Tadjikistanului", oferind in acelasi timp si imunitate juridica familiei prezidentiale. Masurile luate de autoritatile tadjice sunt vazute ca metode de prevenire a revarsarii curentelor musulmane islamiste din tara vecina Afganistan, in care grupurile talibane au avut in ultimele decenii o influenta importanta si chiar au detinut si conducerea tarii intre 1996 si 2001. Aproximativ 98% din populatia estimata la 8,6 milioane de persoane a Tadjikistanului este musulmana, conform unui studiu al Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii.

Estimari neoficiale sustin ca in jur de 2.000 de cetateni tadjici lupta in acest moment in cadrul gruparilor islamiste din Siria. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro