Politia bate, justitia e oarba, romanii se plang la CEDO. Raport procuror: "victimele s-au autoaccidentat spre politie"

> O comunitate intreaga din comuna Racos, Brasov, e terorizata de ani de zile de echipa de politisti din localitate, care bate fara discriminare barbati, femei sau copii. Acest "nu numai" (in engleza inter alia) ma duce cu gandul la abuzuri ale politistilor cauzate fie de inamicitii mai vechi sau de dorinta de "a-i da o lectie" lui Popescu, fie pur si simplu de o proasta dispozitie. Pe langa recomandarea "clasica" de a se efectua cercetari prompte, impartiale si eficiente, CAT cere si informarea imediata a judecatorului - in special cel de drepturi si libertati - cu privire la violente comise de politisti indiferent daca urmele loviturilor sunt sau nu vizibile, instalarea de camere video in birourile in care se desfasoara anchetele precum si protectia celor care se plang de rele tratamente.

acum 94 luni (26 May 2015)

>

O comunitate intreaga din comuna Racos, Brasov, e terorizata de ani de zile de echipa de politisti din localitate, care bate fara discriminare barbati, femei sau copii. Pentru ca bataile se petrec departe de ochiul public (in sectie, in padure, la rampa de gunoi), singurii "martori" ai agresiunilor sunt medicii care semneaza certificatele medico-legale ale victimelor. Cu astea si raman oamenii, in final, pentru ca niciuna dintre plangerile lor facute la Brasov nu s-a soldat cu altceva decat fraza tip "politistii x, y, z nu se fac vinovati de agresiuni, victimele s-au autoaccidentat in garaba de a ajunge la sectia de politie"... e un citat dintr-o decizie de clasare a unei plangeri, semnata de un procuror din Brasov. APADOR-CH a incercat, in cadrul proiectului "Cu ochii pe abuzurile politiei", sa afle cate plangeri s-au facut in tara, privind abuzurile politistilor, cate au fost solutionate, cati cetateni au fost "condusi" administrativ la sectie, pentru ca de acolo sunt "recrutati" adesea viitorii batuti. Cifrele furnizate de politie si cele primite de la justitie (parchete) difera intr-atat de mult incat ele arata fie ca cineva minte, fie ca interesul pentru rezolvarea acestor situatii tinde catre zero.

In acest context, cativa dintre batuti, care au avut mai multa determinare, au ajuns sa reclame statul roman la CEDO, unde au si castigat (ultimul caz a fost la inceputul lunii mai).

Ce parere are Comitetului impotriva Torturii

Statul Roman a ratificat Conventia ONU impotriva Torturii si altor Tratamentelor sau Pedepse cu cruzime, inumane sau degradante in octombrie 1990 si si-a asumat obligatia de a raporta Comitetului impotriva Torturii (cunoscut sub acronimul CAT - Committee against Torture) periodic, mai exact o data la 4 ani, despre stadiul aplicarii Conventiei in Romania. Cel mai probabil, CAT le-a analizat impreuna cu raportul 5 (2008-2012) - mai substantial decat celelalte - si le-a considerat ca al doilea raport tr... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro