Poligraful, testul-surpriza de la angajare. De ce prefera patronii sa apeleze la "detectorul de minciuni"

Poligraful, testul-surpriza de la angajare. De ce prefera patronii sa apeleze la

Alin Les conduce un cabinet privat de expertiza psihologica si, printre altele, se ocupa si de realizarea de teste poligraf pentru angajati sau viitori angajati. "Persoana care urmeaza a fi testata trebuie sa dispuna de conditii de odihna si alimentatie normala, sa fie intr-o stare psiho-medicala normala, sa nu sufere de afectiuni psihice, sa aiba peste 18 ani si, daca este de genul feminin, sa nu fie insarcinata sau in perioada menstruala. De exemplu, in Statele Unite ale Americii, o tara cu traditie in folosirea detectorului de minciuni in mediul privat, un astfel de test costa aproximativ 600 de dolari. Cititi si: Scrisoarea unei eleve de la tara pentru sefii Educatiei: "Multi copii sunt luati de la scoala si dusi la munca.

acum 65 luni (18 May 2015)

Domeniul asigurarilor este unul care implica testarea poligraf, de exemplu, in cazurile in care apar inscenari ale accidentelor auto. Domeniile curieratului si al firmelor de paza si protectie pot avea si ele clauze de efectuare ale testului poligraf, fie la angajare, fie periodic, fie cand situatia o impune. Pentru ca deseori constata existenta unor CV-uri neacoperite de realitate din partea candidatilor la un post in firma, managerii pot decide sa se lamureasca foarte simplu despre adevarata stare a lucrurilor. Pe scurt, se constata ca de cele mai multe ori, ceea ce se specifica in CV-ul potentialului angajat nu concorda cu realitatea. Cu alte cuvinte, ceea ce candidatul afirma nu este sustinut si de realitate. Uneori, angajatorii nu au alt mijloc la indemana de a-l testa pe posibilul angajat decat prin acest mod. Astfel se evita situatii neplacute de ambele parti, care pot avea efecte grave in procesul muncii", explica Alin Les, psiholog expert in criminologie si presedinte al Societatii Romane de Criminologie si Criminalistica - Filiala Sibiu.

Alin Les conduce un cabinet privat de expertiza psihologica si, printre altele, se ocupa si de realizarea de teste poligraf pentru angajati sau viitori angajati.

Specialistul arata ca poligraful a devenit astazi un instrument extrem de util, a carui aplicabilitate depaseste sfera pentru care a fost creat. "In mediul de afaceri, testarile sunt realizate, pe de-o parte, fie pentru eliminarea unor suspecti si vizarea altor persoane in speta respectiva, fie pentru evaluarea la angajare prin intermediul testelor de screening, fie prin testarea periodica a angajatilor in scop preventiv.

In Romania, aceasta metoda se practica de foarte multi ani, insa nu este foarte raspandita. In Transilvania, de exemplu, practica testarii angajatilor nu este foarte uzitata. "Transilvania este oarecum la inceput de drum in privinta poligrafului in mediul de afaceri. Dar putem afirma ca di... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro