POLEMICA "Ministrul Culturii nu are cum sa-si puna ideea cu castingul in practica, din cauza legii pe care functioneaza teatrele"

POLEMICA

In lumea teatrala romaneasca, exista 400 de actori angajati pe perioada nedeterminata, cu carte de munca, si peste 4000 care activeaza in zona de teatru independent, care sunt freelanceri. Conform legii institutiilor de spectacol, acestea pot fi "de repertoriu sau de proiecte", institutiile de repertoriu fiind cele care "dispun de cel putin un colectiv artistic, precum si de personalul tehnic si administrativ necesar pentru realizarea de productii artistice, au un portofoliu de minimum trei productii artistice diferite si realizeaza, in fiecare stagiune, cel putin doua productii noi care completeaza programele si reconfigureaza repertoriul existent, au asigurat si dispun, potrivit legii, de bugetul necesar pentru remunerarea personalului si pentru realizarea si prezentarea cel putin a productiilor artistice din cadrul programului minimal". Manole: "jumate cu piciorul in groapa, jumate cu piciorul in afara" Actorul Marius Manole (foto:dreapta) considera ca este foarte dificil ca un astfel de proiect sa se intample, explicand ca desi sistemul teatral romanesc nu este unul foarte bun sau foarte functional si care nu te indeamna, ca actor, la progres, totusi, o astfel de modificare legislativa va provoca lucruri destul de neclare.

acum 81 luni (23 Oct 2017)

In lumea teatrala romaneasca, exista 400 de actori angajati pe perioada nedeterminata, cu carte de munca, si peste 4000 care activeaza in zona de teatru independent, care sunt freelanceri. Acestea sunt cifrele pe care ministrul Culturii Lucian Romascanu le-a dat la o emisiune Adevarul Live, explicand ca se gandeste la o modificare legislativa prin care "repertoriile sa se construiasca si sa aiba personalul necesar artistic angajat pe baza de casting". "Adevarul" a discutat cu actori si directori de teatru in legatura cu acest aspect pentru a afla cum vad aceasta idee propusa de ministrul culturii. 21/2007 privind institutiile si companiile de spectacole, modificata ulterior prin prdonanta de urgenta 48din august 2016.

"Cum poti sa ii dai afara pe actorii care au contracte de munca pe perioada nedeterminata? Ministrul nu are cum sa isi puna ideea cu castingul in practica tocmai din cauza legii pe care functioneaza teatrele", a explicat, pentru "Adevarul", criticul de teatru Iulia Popovici.

Conform legii institutiilor de spectacol, acestea pot fi "de repertoriu sau de proiecte", institutiile de repertoriu fiind cele care "dispun de cel putin un colectiv artistic, precum si de personalul tehnic si administrativ necesar pentru realizarea de productii artistice, au un portofoliu de minimum trei productii artistice diferite si realizeaza, in fiecare stagiune, cel putin doua productii noi care completeaza programele si reconfigureaza repertoriul existent, au asigurat si dispun, potrivit legii, de bugetul necesar pentru remunerarea personalului si pentru realizarea si prezentarea cel putin a productiilor artistice din cadrul programului minimal". In Romania, cand spui "teatru de repertoriu", oricine intelege prin asta un buget constant (de regula, de stat) si artisti angajati.

Manole: "jumate cu piciorul in groapa, jumate cu piciorul in afara"

Actorul Marius Manole (foto:drea... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro