Pogromul de la Bucuresti din 1941, descris de un spion britanic

Pogromul de la Bucuresti din 1941, descris de un spion britanic

In decursul rebeliunii legionarii bucuresteni au arestat cateva mii de evrei, care au fost ridicati din casele lor, din sinagogi, de la institutiile evreiesti si de pe strada. Ivor Porter mai scrie si ca evreii nu s-au bucurat de nici un fel de protectie in timpul rebeliunii de la Bucuresti: "Cel putin 800 de evrei-negustori, avocati, medici cu nevestele si copiii lor-au murit, dar cifra estimativa s-a ridicat la 1.800.

acum 81 luni (16 Aug 2017)

In decursul rebeliunii legionarii bucuresteni au arestat cateva mii de evrei, care au fost ridicati din casele lor, din sinagogi, de la institutiile evreiesti si de pe strada. Evreii arestati, barbati si femei, intre 15 si 85 de ani, au fost adunati la centre in care au fost anchetati, maltratati si torturati de legionari cu scopul de a le confisca banii, bijuteriile si restul proprietatilor.

In cartea sa "Operatiunea Autonomous" (Editura Humanitas, 2008), Ivor Porter, care a facut parte din celebrul serviciu de spionaj SOE si care a nutrit o mare afectiune pentru tara noastra, descrie pe mai multe pagini pogromul de la Bucuresti.

Ivor Porter mai scrie si ca evreii nu s-au bucurat de nici un fel de protectie in timpul rebeliunii de la Bucuresti: "Cel putin 800 de evrei-negustori, avocati, medici cu nevestele si copiii lor-au murit, dar cifra estimativa s-a ridicat la 1.800. Daca dorea sa-si mentina bunele relatii cu Hitler, de care depindea acum intreaga lui politica externa, Antonescu, care, desigur, nu s-a aflat in spatele acestui pogrom, nu-si putea permite riscul sa i se impute ca a fost prea bland cu evreii".

Raportul Comisiei Internationale pentru Studierea Holocaustului din Romania afirma ca pogromul "nu a fost un eveniment izolat, rupt de atmosfera opresiva si de persecutiile tipice din statul national-legionar, ci punctul culminant al evolutiilor evenimentelor". ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro