"Poeti botosaneni de azi". Un volum semnat de poetul darabanean Victor Teisanu

Iata poetii despre care poetul Victor Teisanu a scris in volumul "Poeti botasaneni de azi": Un expresionist al imaginarului : Lucian Alecsa Maria Baciu, de la rigoarea constructiei clasice la lirismul confesiunii Prin patrologie, spre miscarea libera a cugetului : Cristian Badilita Constantin Bojescu, un Falstaff in ipostaza poetica Poezia asteptarii si evadarilor izbavitoare : Nicolae Corlat Theodor Damian, intre discurs doxologic si concretitudini telurice O vestala hotarita sa moara in templul poeziei : Gellu Dorian Constantin Dracsin, poetul mitologiilor inventate Despre poezia permutanta si invariantiva : Augustin Eden Val Guraliuc, un interogativ intre indoiala si revelatie Gesticulatia reformista si conceptualizarea poeziei : Constantin Iftime Vasile Iftime, poetul cu suflet imbibat de erotism Poezia prisosului de idei : Dumitru Ignat Valeriu Imbir, in cautarea unui punct de sprijin Horatiu Ioan Lascu sau ,,acest lung exercitiu in vederea singuratatii" Un eremit liric cu gindul la justitia posteritatii : George Luca Poemele spovedaniei sau mestesugul ca virtute : Ciprian Manolache . Un eveniment editorial de exceptie Editorial semnat de LUCIA OLARU NENATI - scriitor, publicat in Monitorul de Botosani Scriitoarea Lucia Olaru Nenati (stanga), la lansarea cartii in Darabani Fotocredit: darabaneni.ro "In zilele acestei veri calduroase s-a intamplat sa ma aflu intr-o serie de localitati, unele chiar departate, cu tot felul de obiective si misiuni culturale: de la Serile Melancolice Eminesciene (loco) la Congresul international de dacologie de la Oradea, la Tabara de Jurnalism european de la Ipotesti, la Tabara de creatie literara de la Galati s.a. Alaturi de spectacole si concerte, de inaugurarea unui inedit muzeu al celor trei frontiere - Muzeul Nordului, de improspatarea Poienii celor Patru Stejari ai lui Stefan cel Mare si cate altele, a mai avut loc si un eveniment cultural de o deosebita valoare in sine: festivitatea de lansare a cartii "Poeti botosaneni de azi" (Editura Axa, Botosani) a poetului Victor Teisanu, personalitate de calibru al judetului si nu numai, director al bibliotecii din Darabani, autor a numeroase carti de poezie, organizator al spatiului memorial dedicat marelui chirurg Leon Danaila s.a si ...tata a celor doi "copii teribili" ai evenimentului actual.

acum 97 luni (2 Jan 2015)

Autorul Victor Teisanu scrie in Prefata volumului: "Poeti botasaneni de azi":

"Ideea ca pentru poezia scrisa in provincie exista o limita valorica de nedepasit ni s-a parut intotdeauna daunatoare. Ce ar impiedica un autor, care traieste departe de agitatia centrului administrativ, sa fie profund si sa gaseasca mereu, pe traseele existentei sale poetice, formula de expresie adecvata ? Stresul metropolitan, favorizind modificari in sensibilitate si diversificind astfel aria temelor, este compensat in zonele geografice marginale de tihna meditatiei indelungi si lectura in rasfat, la rindul lor capabile sa produca substanta lirica si inspiratie. Si apoi cine ar putea sustine, cit de cit serios, ca a scrie poezie la Bucuresti confera din start superioritate axiologica in comparatie cu performantele din acelasi domeniu la Cluj, Iasi, Botosani sau Birlad ?

Cu aceste ginduri am incercat sa conturam, chiar de la inceput, portretul cit mai apropiat de adevar al poeziei botosanene actuale. Si am considerat de datoria noastra sa oferim citeva necesare explicatii, venind probabil si in intimpinarea dorintei unui public interesat de subiect.

Daca pomenim doar de Nicolae Turtureanu, Vasile Constantinescu, Gabriela Negreanu, Ion Cringuleanu, George Damian, Dorin Popa, Bogdan Perdivara, Carmelia Leonte, Paul Gorban, Ion Manole, Cristina Prisacaru Soptelea, Stelorian Morosanu, Nicolae Caruntu, Mihai Macovei, Gabriel Alexe, sau Costel Zagan, ca sa-i citam numai pe cei apropiati de prezent sau aflati in plina activitate, si e de ajuns sa intelegem cit de fragmentara si incompleta ramine intreprinderea noastra.

Tot subiectiva este si preferinta pentru un autor, cosiderat botosanean doar pentru ca a trait aici o vreme, desi s-a nascut dincolo de hotarele judetului, sau ignorarea altuia care, originar din Botosani, locuieste si s-a afirmat pe alte meleaguri. Pentru ca impresionismul lor emot... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro