Poeme simfonice, la Sala Radio

Orchestra Nationala Radio, sub bagheta dirijorului slovac Peter Feranec, primul dirijor principal strain din istoria celebrului Teatru Balsoi din Moscova, va invita vineri, 5 februarie, de la ora 19.00, la Sala Radio la o seara dedicata povestilor, prin doua poeme simfonice inspirate de mari legende. Cristina Anghelescu a efectuat numeroase inregistrari, multe dintre ele imprimate pe CD, cu partituri celebre cum ar fi concertele de Mozart, Ceaikovski, Mendelssohn-Bartholdy, "Anotimpurile" de Vivaldi si cu cele doua concerte pentru vioara compuse de George Lloyd, alaturi de renumita orchestra "Philarmonia" din Londra.

acum 97 luni (2 Feb 2016)

Orchestra Nationala Radio, sub bagheta dirijorului slovac Peter Feranec, primul dirijor principal strain din istoria celebrului Teatru Balsoi din Moscova, va invita vineri, 5 februarie, de la ora 19.00, la Sala Radio la o seara dedicata povestilor, prin doua poeme simfonice inspirate de mari legende.

Va veti intalni cu mitul celebrului cuceritor Don Juan (a carui figura emblematica s-a nascut in Renasterea spaniola), in jurul caruia Richard Strauss a creat poemul omonim, si cu "Ucenicul vrajitor", lucrare conceputa de compozitorul francez Paul Dukas si bazata pe poemul lui Goethe cu acelasi nume. Celebritatea acestei a doua partituri a fost asigurata de includerea sa in filmul de animatie al lui Walt Disney - Fantasia - in 1940, interpretata sub bagheta cunoscutului dirijor Leopold Stokowski si in aranjamentul acestuia pentru film. Inspirata de poemul lui Goethe, partitura romantica inscrisa in genul programatic (care urmeaza un fir narativ) descrie muzical aventurile unui tanar ucenic care incearca sa isi foloseaca puterile magice in absenta maestrului sau vrajitor, puteri care insa il depasesc si care ii scapa de sub control.

Artistii

Cariera lui Peter Feranec a insemnat pana in prezent o serie de pozitii importante in institutii de prestigiu: a fost dirijor principal invitat al Orchestrei Filarmonicii din Sankt Petersburg, dirijor-sef al Teatrului National Slovac din Bratislava, dirijor invitat al Teatrului National Ceh din Praga, dirijor-sef si director muzical al Teatrului Mikhailovsky din Sankt Petersburg. Dupa debutul pe scena Teatrului Balsoi din Moscova intr-un spectacol de exceptie al Nuntii lui Figaro de W.A.

Numele sau este legat de colaborarea cu orchestre de valoare precum: Orchestra Filarmonicii din Londra, Opera din Z├╝rich, Orchestra Simfonica din Moscova, Orchestra Filarmonicii din Oslo, Orchestra Simfonica din Tokyo si multe altele.

Cristina Anghelescu a absolvit Universitatea de Muzica din Bucuresti la... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro