Podemos, la portile puterii in Spania

Spaniolii au adresat duminica un sever avertisment establishmentului politic, intredeschizand portile Barcelonei si Madridului pentru "indignati", in urma alegerilor municipale si regionale in care antiliberalii Podemos si-au confirmat instalarea pe locul 3, dupa Partidul Popular, la putere, si PSOE. Madridul si Barcelona ar putea trece in mainile "indignatilor", primul in profitul aliantei de stanga Ahora Madrid, sustinuta de Podemos, al doilea catre alta alianta de stanga, sustinuta, de asemenea, de Podemos.

acum 57 luni (26 May 2015)

Spaniolii au adresat duminica un sever avertisment establishmentului politic, intredeschizand portile Barcelonei si Madridului pentru "indignati", in urma alegerilor municipale si regionale in care antiliberalii Podemos si-au confirmat instalarea pe locul 3, dupa Partidul Popular, la putere, si PSOE. Bipartitismul care a organizat viata politica aproape patru decenii s-a vazut zguduit de penetrarea de noi forte politice, Podemos (Noi putem, stanga radicala) si Ciudadanos (Cetatenii, centru). Partidul Popular (PP, conservator) al premierului Mariano Rajoy, plateste patru ani de politica de austeritate si de scandaluri de coruptie, care afecteaza si Partidul Socialist Muncitoresac, PSOE.

In pietele publice din Madrid si Barcelona, sute de persoane dansau de bucurie duminica seara dupa anuntarea victoriei "indignatilor" Podemos la scrutinul local si regional, un scrutin ce marcheaza sfarsitul bipartitismului care a dominat institutiile spaniole dupa tranzitia democratica (1975-1982). Intrarea in forta a partidului stangii radicale Podemos, care nu s-a prezentat sub acest nume decat la alegerile regionale, si a partidului de centru-dreapta Ciudadenos, va obliga cele doua mari partide, daca doresc sa guverneze, sa incheie acorduri cu aceste noi formatiuni. Din Andalusia in Galicia, ei au ajuns in frunte, dar nicaieri nu au obtinut majoritatea absoluta cu care sunt atat de obisnuiti. Peste tot s-au lovit de Partidul Socialist, care rezista bine la catastrofa anuntata, si de diverse forme de stanga, in principal Podemos, care promite sa devina mare arbitru. Daca aceste forte provenite din miscarea "indignatilor" vor face o alianta intre ele, atunci vor fi in masura sa recupereze de la dreapta politica marile orase - Madrid, Barcelona, Saragossa, Corognia, Cadiz, Sevilla - si parlamentele regionale Castilia, Aragon, Valencia, Baleare.

Sanctionarea coruptiei

Principalul obstacol pentru PP rezida in dificultatea sa de a negocia cu alte formatiuni, p... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro