Poate Klaus Iohannis sa umple cu continut "proiectul de tara"?

Trebuia sa ne raliem cuminte la indicatiile Bru-xelles-ului, sa mai punem ceva ordine in institutiile de acasa si sa ne bucuram linistiti de o lunga perioada de pace si prosperitate. Doar in ultima luna am avut Bre-xit-ul, un nou atentat in Franta - care o aduce si mai aproape pe Marine Le Pen de fotoliul de la Élysée - si niste evenimente dra-ma-tice in Turcia, care au toate sansele sa transforme o tara ce era considerata o parte esentiala a solutiei pentru criza refugiatilor si pen-tru asigurarea securitatii in zona flancului NATO din arealul Marii Negre intr-o mare problema. Marea problema este ca Romania are de luat in viitorul nu tocmai indepartat o se-rie de decizii majore, in conditiile in care avem un gol cumplit de lideri capabili sa inteleaga provocarile cu care ne con-frun-tam si sa fie in stare sa faca, la un moment dat, alegeri dificile.

acum 76 luni (4 Aug 2016)

De ceva vreme, Klaus Iohannis ne vorbeste permanent despre un nou "proiect de tara" pentru Romania. In principiu, daca ne uitam la cavalcada de evenimente la care asistam, mai toate cu conotatii negative, este un lucru absolut necesar. Cu conditia ca presedintele sa ofere si altceva decat o sintagma pompoasa, aparent inteleapta si vizionara, dar total lipsita de continut, daca nu trasezi macar cateva linii majore ale demersului si nu propui un cadru al discutiei.

Intr-adevar, Romania are decizii majore de luat din perspectiva externa si reparatii fundamentale de facut pe plan intern la nivel institutional. In ceea ce ne priveste, atunci cand, la mijlocul anilor ’90, s-a luat decizia integrarii euro-atlantice, acesta a fost practic proiectul nostru de tara. Trebuia sa ne raliem cuminte la indicatiile Bru-xelles-ului, sa mai punem ceva ordine in institutiile de acasa si sa ne bucuram linistiti de o lunga perioada de pace si prosperitate.

Din pacate, aproape nimic din lumea serena de atunci nu mai exista astazi. Doar in ultima luna am avut Bre-xit-ul, un nou atentat in Franta - care o aduce si mai aproape pe Marine Le Pen de fotoliul de la Élysée - si niste evenimente dra-ma-tice in Turcia, care au toate sansele sa transforme o tara ce era considerata o parte esentiala a solutiei pentru criza refugiatilor si pen-tru asigurarea securitatii in zona flancului NATO din arealul Marii Negre intr-o mare problema.

Marea problema este ca Romania are de luat in viitorul nu tocmai indepartat o se-rie de decizii majore, in conditiile in care avem un gol cumplit de lideri capabili sa inteleaga provocarile cu care ne con-frun-tam si sa fie in stare sa faca, la un moment dat, alegeri dificile. Nu mai avem nici ma-car oameni conectati in mod real la cen-trele de influenta majore din spatiul nos-tru de interes. Si e greu de vazut ceva la orizont, daca ne uitam la noul val. De pilda, la USB, mai nou la USR. Probabil sunt acolo destui oameni cu bune intenti... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro