Poate Estul sa trezeasca Vestul?

Impinse la actiune de apropierea Rusiei de propriile lor granite, intr-un moment de divizare in sanul Uniunii Europene, Romania si Polonia isi asuma mai mult decat o agenda bilaterala indrazneata. Razboiul deschis de Rusia in Ucraina, apoi profilul tehnic fara precedent al acestei agresiuni revizioniste, agenda chiar mai larga a lui Putin (care, dupa toate probabilitatile, tinteste dincolo de destabilizarea Ucrainei si anexarea unei parti a teritoriului ei), ca si cota interna de popularitate a KGB-istului de la Kremlin, plus impactul extern al activitatii agentilor sai de influenta (de pilda, in randul radicalilor) indica fara doar si poate faptul ca Europa travereseaza o cumpana enorma. De fapt, nu e deloc riscant de prezis ca pierderea timpului se va solda, de la un punct incolo, cu pierderi foarte grele si cicatrici de lung parcurs. Pe de alta parte, importanta sa strategica poate fi citita in trei imperative in etapa, care ar corespunde cel mai bine actualei stari de fapt: pe termen scurt, a tine cat mai eficient piept provocarilor de zi cu zi aruncate in joc de Rusia;

acum 77 luni (13 Mar 2015)

Impinse la actiune de apropierea Rusiei de propriile lor granite, intr-un moment de divizare in sanul Uniunii Europene, Romania si Polonia isi asuma mai mult decat o agenda bilaterala indrazneata. De fapt, aduce mai degraba cu o scuturare pe ultima suta de metri a Vechii Europe, a carei trezire la realitate devine esentiala. E un moment aparte si pentru Washington, care, timp de decenii, colabora cu Vestul ca sa impinga Estul, nu invers.

Razboiul deschis de Rusia in Ucraina, apoi profilul tehnic fara precedent al acestei agresiuni revizioniste, agenda chiar mai larga a lui Putin (care, dupa toate probabilitatile, tinteste dincolo de destabilizarea Ucrainei si anexarea unei parti a teritoriului ei), ca si cota interna de popularitate a KGB-istului de la Kremlin, plus impactul extern al activitatii agentilor sai de influenta (de pilda, in randul radicalilor) indica fara doar si poate faptul ca Europa travereseaza o cumpana enorma.

Ca si cum n-ar fi fost suficient, pericolul care paste pacea de pe continent este acentuat de lipsa coeziunii adecvate unor asemenea situatii intre statele membre UE.

Sub acest aspect, resorturile care au adus Vestul european pe drumul cu spectru infundat sunt complexe, ele patrund dincolo de existenta unor sincope vizibile la nivel de leadership.

In Franta, Italia, Spania, Germania chiar, deficitul de adecvare la realitatea din teren porneste de foarte jos.

In buna masura, pe fondul unei conjuncturi nefaste care a atins un varf (criza economica suprapusa pe un joc mai rafinat, de tip picatura chinezeasca, al serviciilor secrete ruse) acest deficit este si rodul unui cocktail de nemultumiri, oboseala si rutina, ajunse intr-un punct critic.

Se poate, cred, consemna ca in aceste state elitele cu vederi liberale se simt nu rareori inhibate de semnalele care sosesc de la baza piramidei.

Prin contrast, liderii extremelor de tot felul, care - coincidenta, se intalnesc intr-o proslavire... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro