Poate cel mai bun motiv pentru care Sony Xperia Z5 Premium cu ecran 4K e inutil

Astfel, are un Xperia Z5 Compact mai urat decat o jucarie castigata la pufuleti, un Xperia Z5 care arata ca ultimele doua-trei modele de Xperia si un Xperia Z5 Premium care se poate lauda cu titlul de "primul smartphone cu ecran 4K". Odata ce un ecran are aceasta densitate minima, masurata in conditii normale de folosire, atunci calitatea ecranului nu mai tine de rezolutie, ci de tehnologie si de software-ul care lumineaza pixelii si afiseaza diverse imagini.

acum 103 luni (9 Sep 2015)

Se poate ca anul acesta Sony sa aiba cele mai proaste telefoane pe care le-a lansat vreodata, raportat nu la ce dotari au, ci la ce ofera ceilalti concurenti. Astfel, are un Xperia Z5 Compact mai urat decat o jucarie castigata la pufuleti, un Xperia Z5 care arata ca ultimele doua-trei modele de Xperia si un Xperia Z5 Premium care se poate lauda cu titlul de "primul smartphone cu ecran 4K".

Ca sa intelegi putin ce inseamna o rezolutie pentru un ecran, trebuie sa te gandesti ca totul tine de densitatea pixelilor. Minima este de peste 300 pixeli per inci si maxima (deocamdata), dupa cum a dovedit Sony, poate fi de 800 ppi. Odata ce un ecran are aceasta densitate minima, masurata in conditii normale de folosire, atunci calitatea ecranului nu mai tine de rezolutie, ci de tehnologie si de software-ul care lumineaza pixelii si afiseaza diverse imagini. Cat despre acele "conditii normale", asta inseamna sa tii telefonul la cel putin 20 de centimetri distanta de ochi.

Cea mai "populara" densitate acum este de circa 400 ppi pe telefoanele care au 5,5 inci si rezolutie full HD, cum ar fi Huawei Mate S, OnePlus 2, iPhone 6 Plus sau Asus ZenFone 2. Cele doua folosesc insa LCD IPS, respectiv S-AMOLED si asta face marea diferenta de calitate, iar prin calitate se intelege: reproducerea culorilor, contrast si niveluri de luminozitate. In timpul folosirii telefonului la IFA 2015, n-am putut face capturi de ecran ca sa verific rezolutia, dar cei de la PhoneArena informeaza ca prin acestea vezi adevarata rezolutie a ecranului. Fie compania n-a mai putut termina toate aceste detalii la timp, fie a terminat, a testat si a vazut ca afecteaza atat de mult autonomia, incat au renuntat. Asta pentru ca rezolutia 4K este de patru ori mai mare decat cea full HD, consumand mai multa energie si mai multa putere de procesare pentru a alimenta toti pixelii.

In plus, Xperia Z5 Premium foloseste si Qualcomm Snapdragon 810... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro