PNL si PSD, consens pe reducerea numarului de parlamentari din 2016

PNL si PSD, consens pe reducerea numarului de parlamentari din 2016

PSD vrea 400 de parlamentari Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, care conduce, totodata, si Comisia de Cod Electoral sustine ca viitorul Parlament ar trebui sa aiba 300 de deputati si 100 de senatori, la care s-ar adauga si reprezentantii minoritatilor nationale.

acum 114 luni (15 Jan 2015)

Comisia comuna pentru elaborarea propunerilor legislative privind legile electorale lucreaza, in prezent, la noul Cod Electoral care va stipula, implicit, si numarul de parlamentari. Senatorul Alin Tise, membru in Comisia de Cod Electoral, sustine ca noul PNL agreaza ideea reducerii numarului de parlamentari la 300, respectiv 200 de deputati si 100 de senatori. "PNL sustine ca viitorul Parlament sa aiba doua Camere si in total 300 de membri, urmand sa rediscutam reducerea ponderii minoritatilor nationale. Multi au considerat ca, printr-un astfel de Parlament, sistemul democratic ar fi mai asezat si mai stabil si ar fi doua filtre duble la legi", a declarat Alin Tise, citat de hotnews.ro. PSD vrea 400 de parlamentari Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, care conduce, totodata, si Comisia de Cod Electoral sustine ca viitorul Parlament ar trebui sa aiba 300 de deputati si 100 de senatori, la care s-ar adauga si reprezentantii minoritatilor nationale. "Daca crestem norma de reprezentare, putem sa ajungem la aceste cifre (300 deputati si 100 de senatori, n.r.) care sunt convenabile pentru toata lumea si cred ca sunt si normale pentru un stat ca Romania", a spus Zgonea, citat de Mediafax. Varujan Pampuccian, deputat ales la nivel national din partea minoritatilor, sustine ca ideal ar fi ca viitorul legislativ sa aiba 420 de parlamentari, tot cu minoritati. In plus, ar fi foarte bine ca cele doua Camere sa fie specializate: Deputatii sa se ocupe de legile cu profil national, iar Senatul de regiuni si administratie", ne-a declarat deputatul Varujan Pampuccian.

Si fostul presedinte Traian Basescu a militat pentru reducerea numarului de parlamentari, invocand respectarea referendumului din 2009, cand peste 7,7 milioane de romani au votat pentru reducerea la 300 a numarului parlamentarilor si peste 6,7 milioane au votat pentru Parlament unicameral. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro