PNL: Protocolul PSD-UNPR plaseaza cele doua partide in afara Constitutiei

PNL: Protocolul PSD-UNPR plaseaza cele doua partide in afara Constitutiei

Liberalii argumenteaza ca in temeiul articolului 8 din Constitutie, partidele politice ''contribuie la definirea si la exprimarea vointei politice a cetatenilor, respectand suveranitatea nationala, integritatea teritoriala, ordinea de drept si principiile democratiei'', iar potrivit articolului 40, ''partidele sau organizatiile care, prin scopurile ori prin activitatea lor, militeaza impotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept ori a suveranitatii, a integritatii sau a independentei Romaniei sunt neconstitutionale''.

acum 94 luni (4 Feb 2016)

Acest demers al PSD si UNPR se poate situa sub incidenta normelor legale privind neconstitutionalitatea partidelor politice, avertizeaza PNL intr-un comunicat de presa remis joi MEDIAFAX.

''Semnarea protocolului de colaborare PSD-UNPR de catre liderii celor doua formatiuni reprezinta o premiera in politica romaneasca, fiind pentru prima data cand partide politice asuma in mod oficial blocarea procesului legislativ. In fapt, PSD si UNPR se pot pronunta impotriva legii, votand in consecinta, dar nu pot din punct de vedere constitutional sa prevada intr-un document oficial ca folosesc majoritatea pentru a impiedica dezbaterea si modificarea unei legi. In raport cu aceste rigori democratice prevazute in Constitutie, Legea 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale stabileste procedura prin care un partid politic poate intra in analiza de neconstitutionalitate a Curtii Constitutionale si consecintele unei posibile astfel de decizii (articolele 39, 40 si 41)'', se arata in comunicat.

Articolele invocate de PNL prevad ca o contestatie privind constitutionalitatea unui partid politic poate fi formulata de presedintele uneia dintre Camerele Parlamentului sau de Guvern.

Pentru solutionarea contestatiei, presedintele Curtii Constitutionale va desemna judecatorul-raportor, care este obligat sa o comunice, impreuna cu actele doveditoare, partidului politic la care se refera contestatia, precizandu-i data pana la care poate depune un memoriu in aparare, insotit de dovezile corespunzatoare. Camera Parlamentului care a depus contestatia poate fi reprezentata de persoana desemnata de aceasta, iar Guvernul, de Ministerul Justitiei. Partidul politic poate fi reprezentat si prin avocat cu drept de a pleda in fata Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Liberalii argumenteaza ca in temeiul articolului 8 din Constitutie, partidele politice ''contribuie la definirea si... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro