PNL, in deriva. Cat de aproape e de a deveni un partid esuat

> PNL-ul de astazi aminteste, mutatis mutandis, de Bosnia - o tara cu "verdictul" prabusirii dat din afara si care a continuat sa se roada din interior. Sigur, comparatia sufera de un hiperbolism obscen si, din ratiuni lesne de ghicit, se rezuma la comparatii de forma, nu de fond. Practic, Bosnia a ajuns tara cu cei mai bogati politicieni din Europa, cu o coruptie endemica, o structura institutionala extrem de complexa si ineficienta, diviziuni etnice si politice greu de conciliat, o lipsa acuta de transparenta.

acum 45 luni (19 Apr 2016)

>

PNL-ul de astazi aminteste, mutatis mutandis, de Bosnia - o tara cu "verdictul" prabusirii dat din afara si care a continuat sa se roada din interior. Sigur, comparatia sufera de un hiperbolism obscen si, din ratiuni lesne de ghicit, se rezuma la comparatii de forma, nu de fond. Razboiul din Bosnia a fost o tragedie imunda a secolului nostru si, din multe puncte de vedere, se preteaza greu comparatiilor. Razboiul din Bosnia, inceput in fragedul inceput de post-Razboi Rece, s-a incheiat in 1995 in Ohio, prin Acordurile de Pace de la Dayton. Daca pacea s-a incheiat in afara tarii, haosul a fost orchestrat tot din afara - de la Belgrad, printr-un plan ticluit de Slobodan Milosevic, care isi dorea o "Mare Serbie". Sarbi, bosniaci si croati - acestea au fost cele trei factiuni care s-au confruntat in timpul razboiului, cele doua din urma formand o alianta tremuranda.

In urma celebrului acord de pace, in Bosnia a fost faurit un sistem politic atipic: presedintie tripartita, cabinete si parlamente reproduse in cele doua entitati in care a fost impartita tara. Practic, Bosnia a ajuns tara cu cei mai bogati politicieni din Europa, cu o coruptie endemica, o structura institutionala extrem de complexa si ineficienta, diviziuni etnice si politice greu de conciliat, o lipsa acuta de transparenta. Daca nu am fi scris despre Bosnia, ultima propozitie ar fi putut lesne descrie PNL-ul nostru, devenit o vaca de muls pentru elite si o locomotiva fara directie pentru cei care i-au adoptat ideologia.

Faptul ca partidul fanion al dreptei romanesti a ales sa candideze la Primaria Capitalei cu un exponent viu al anti-globalismului, anti-europenizarii, nationalismului si extremei drepte, un candidat care a primit mesaj de bienvenue de la Marine Le Pen, este semn al unei derive grave. De aceea, unii liberali se dezic de numirea asta asa cum se dezice el acum de legionarism - degeaba. Marile solutii ale PNL, impuse de multe ori din afara, nu fac decat sa ma... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro