Plugarii de la Turtucaia, eroii disparuti fara urma in Primul Razboi Mondial

Plugarii de la Turtucaia, eroii disparuti fara urma in Primul Razboi Mondial

Printre acestia se afla si generalul Vasile Zottu, seful Marelui Stat Major, care se va sinucide atunci cand va afla ca lista tradatorilor a fost sustrasa de ofiterii de contrainformatii romani de la ambasadorul german Von de Bussche", arata colonelul in rezerva Remus Macovei, presedintele Asociatiei Cultul Eroilor - Constanta. Nu stiau de ghesefturile de la Ministerul de Razboi, pentru care acelasi general si clica sunt acuzati de lipsa de prevedere in asigurarea materiala a Armatei, dar, in mod deosebit, ca in schimbul comisioanelor se acceptau materiale de orice calitate, oricat de degradate ar fi, pe un pret ce corespunde .

acum 84 luni (10 Mar 2016)

Soldat Istrate Tudor - 30 ani, plugar, casatorit, 2 copii, disparut la Turtucaia;

Aceasta este lista cu numele celor 10 plugari dobrogeni proveniti din Constanta, Albesti, Mihail Kogalniceanu, Deleni si Independenta, care alaturi de multi altii au dat curs cu entuziasm chemarii la arme sub stindardul patriei. Ferdinand I lansase o Proclamatie catre popor, la data de 15/28 august 1916: "V-am chemat ca sa purtati steagurile voastre peste hotare unde fratii nostri va asteapta cu nerabdare si cu inima plina de nadejde. Umbrele marilor voievozi Mihai Viteazu si Stefan cel Mare, ale caror ramasite zac in pamanturile ce veti dezrobi, va indeamna la biruinte ca vrednici urmasi ai ostasilor care au invins la Razboieni, la Calugareni si la Plevna.

Manati de sentimentul ca fac ceea ce trebuie pentru tara, taranii dobrogeni si-au lasat gospodariile in grija celor ramasi acasa si au plecat sa se inroleze. Nu stiau ca aliatii nostri nu-si vor respecta angajamentele, nu vor declansa o puternica ofensiva la Salonic, nu vor furniza materialele de razboi promise (300 tone zilnic), iar trupele ruse trimise sa lupte in Dobrogea erau de mana a doua, fiind predispuse mai mult la jafuri decat la infruntarea inamicului. Printre acestia se afla si generalul Vasile Zottu, seful Marelui Stat Major, care se va sinucide atunci cand va afla ca lista tradatorilor a fost sustrasa de ofiterii de contrainformatii romani de la ambasadorul german Von de Bussche", arata colonelul in rezerva Remus Macovei, presedintele Asociatiei Cultul Eroilor - Constanta.

Si mai erau lucruri nestiute de ei. "Ca secretarul general al Ministerului de Razboi, generalul Dumitru Iliescu, eminenta cenusie a acestui organism de conducere a Armatei, ocupa aceasta functie datorita prieteniei cu I. Acesta, in loc sa se ocupe de organizarea, inzestrarea si pregatirea Armatei pentru razboi, se remarca prin faptul ca a transformat - dupa cum relatau ziaristii vremii.Citeste intreg articolul pe adevarul.ro