Ploi, canicula si inghet in Baraganul secolului al XX-lea. Cum era starea vremii cu mai bine de 100 de ani in urma

Ploi, canicula si inghet in Baraganul secolului al XX-lea. Cum era starea vremii cu mai bine de 100 de ani in urma

Cum se monitoriza vremea la inceput de secol Prognozele meteorologilor de la inceputul secolului seamana perfect cu cele de astazi. Vremea in Baragan intre 1900 si 1910 Datele de referinta privind starea vremii si evolutia fenomenelor meteorologice din Romania au fost realizate de specialistii care au publicat "Anuarul Statistic al Romaniei - 1912" avand ca punct de referinta perioada de timp cuprinsa intre anii 1900 - 1910.

acum 109 luni (18 Jan 2015)

Cum se monitoriza vremea la inceput de secol

Prognozele meteorologilor de la inceputul secolului seamana perfect cu cele de astazi. anuarele statistice reprezinta o forma de buletin informativ cu privire la toate ramurile economiei romanesti de la inceputul secolului.

Primul anuar al Romaniei a aparut in anul 1902, fiind urmat de cel din 1909, iar apoi de cel din 1912) sunt precizate cele mai importante fenomene meteorologice care s-au petrecut pe teritoriul tarii noastre in perioada 1900 - 1910, judet cu judet.

Datele erau colectate, potrivit documentului oficial, din peste 400 de statiuni meteorologice existente pe teritoriul Romaniei, de la cele mai joase campii, si pana la cele mai inalte creste ale muntilor.

Cea mai inalta statiune meteorologica se afla la Retevoiu, altitudinea 1148 metri, iar cea mai joasa la Sulina, unde altitudinea era de cel mult 2 metri deasupra Marii Negre.

Datele meteo colectate din teritoriu erau apoi adunate si interpretate de specialistii Observatorului Astronomic si Meteorologic Bucuresti, dupa care transmise catre oficialii ministerelor si publicate in Anuarul Statistic.

Vremea in Baragan intre 1900 si 1910

Datele de referinta privind starea vremii si evolutia fenomenelor meteorologice din Romania au fost realizate de specialistii care au publicat "Anuarul Statistic al Romaniei - 1912" avand ca punct de referinta perioada de timp cuprinsa intre anii 1900 - 1910.

In aceasta perioada de timp, in Baragan au fost inregistrate un numar total de 655 de zile de ploaie torentiala.

Potrivit acelorasi date statistice, 1908 a fost cel mai calduros an din Baraganul inceputului de secol.

In iarna lui 1909 cea mai friguroasa zi a fost cea de 14 ianuarie, cand temperatura a scazut la - 19,5 grade Celsius.

Cititi si :

... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro