Plesu propune un dictionar de sinonime pentru clasa politica romaneasca

Plesu propune un dictionar de sinonime pentru clasa politica romaneasca

De vina sint numai aceia care pot fi desemnati printr-unul sau mai multe dintre cvasi-sinonimele urmatoare, oferite generos (si pe baza de indelunga experienta) de minunata limba romana: derbedei, haimanale, golani, lichele, lepre, puslamale, secaturi, mitocani, lepadaturi, netrebnici, scirnavii, javre, jigodii, toape, caraghiosi, pezevenghi, cutre, pungasi, pramatii, otrepe, escroci, netoti, natingi, neghiobi, natarari, nerozi, gura-casca, fluiera-vint, tiriie-briu, prostalai, tonti, tantalai, gainari, nemernici, ticalosi, hotomani, potlogari, canalii, sarlatani, ciorditori, manglitori, borfasi, pisicheri, timpi, smecheri etc. Trahanache e "bun organizator" de campanii electorale, Catavencu ia la rind, sincer si devotat, toate partidele, ofiterii de "itindenta" si "tistii de vardisti" ajung lideri de incredere si salveaza patria de dusmani.

acum 45 luni (26 Sep 2016)

>

Ar fi, desigur, excesiv sa spunem ca toti politicienii sint de vina. De vina sint numai aceia care pot fi desemnati printr-unul sau mai multe dintre cvasi-sinonimele urmatoare, oferite generos (si pe baza de indelunga experienta) de minunata limba romana: derbedei, haimanale, golani, lichele, lepre, puslamale, secaturi, mitocani, lepadaturi, netrebnici, scirnavii, javre, jigodii, toape, caraghiosi, pezevenghi, cutre, pungasi, pramatii, otrepe, escroci, netoti, natingi, neghiobi, natarari, nerozi, gura-casca, fluiera-vint, tiriie-briu, prostalai, tonti, tantalai, gainari, nemernici, ticalosi, hotomani, potlogari, canalii, sarlatani, ciorditori, manglitori, borfasi, pisicheri, timpi, smecheri etc. Multe dintre cuvintele de mai sus sint de origine turca. Dar nu turcii sint vinovati de larga lor raspindire pe scena noastra politica. E vorba, mai curind, de inclinatia masochista a unui electorat "blind, ospitalier, plin de dor si jale". - iata lozincile traditionale ale moralei politice de pe la noi.

In (alta?) ordine de idei, e sublim modul in care alesii nostri ajung sa se identifice cu faimoase modele ale literaturii autohtone. Nae Girimea devine sef de partid, dar, fire complexa, imprumuta si cite ceva din vorbaria inculta a lui Farfuridi sau din ipocrizia lui Tipatescu. Indaratul sefilor, e plin de slugi fidele, de consanguini ai lui Ghita Pristanda si ai lui Brinzovenescu. Trahanache e "bun organizator" de campanii electorale, Catavencu ia la rind, sincer si devotat, toate partidele, ofiterii de "itindenta" si "tistii de vardisti" ajung lideri de incredere si salveaza patria de dusmani. Din umbra, controleaza lucrurile si stirneste panica cite un "nenea Iancu" (de la Ploiesti sau de aiurea). Mai toata lumea isi ia doctoratul (dupa modelul "doftorului de bataturi" din Italia, invocat de "Catindatul" specialist in "magnetism" si "tachinarie").

Printre "comentatorii politici", avem si modelul Cracanel ("cu dintii, cu dintii-am sa-l r... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro