Plesu: Prabusirea catastrofala a grijii pentru cuvintul rostit are, din pacate, de a face cu prabusirea scolii

Plesu: Prabusirea catastrofala a grijii pentru cuvintul rostit are, din pacate, de a face cu prabusirea scolii

> Ilaritatea e, pina la urma, paguboasa, pentru ca aduce in discutie calitatea intelectuala reala a vedetelor politice, sportive, gazetaresti si "artistice", care defileaza pe scena noastra publica si care, la o adica, ne hotarasc soarta sau ne strica viata si copiii, oferind "modele" de succes irespirabile. Principii de tipul "comportament diferentiat", "respect", "adecvare la interlocutor si la situatie", "pudoare", "modularea tonului si a gesticulatiei" sunt socotite desuete, producatoare de inautenticitate, modalitati "reactionare" de a submina "egalitatea" dintre oameni, "libertatea" fiecaruia de a se purta "sincer", de se misca prin lume "cool", fara inhibitii, fara staif de protocol.

acum 68 luni (25 May 2015)

>

Ilaritatea e, pina la urma, paguboasa, pentru ca aduce in discutie calitatea intelectuala reala a vedetelor politice, sportive, gazetaresti si "artistice", care defileaza pe scena noastra publica si care, la o adica, ne hotarasc soarta sau ne strica viata si copiii, oferind "modele" de succes irespirabile. Victima suprema este insa limba romana, pe care toti au aerul ca o iubesc patimas, patriotic, cind, in realitate, nu pierd nicio ocazie sa abuzeze de ea, sa o desfigureze, sa o batjocoreasca. Dar dupa ce veselia amara a "degustarii" a trecut, nu poti sa nu te intrebi cum se explica inflatia ametitoare a vorbelor "proaste", rostite de "personalitatile" care defileaza, zi de zi, dinaintea stuporii noastre.

E vorba, mai intii, de o atitudine dizgratios neglijenta fata de actul insusi al vorbirii. Vorbitul e practicat cu o spontaneitate rudimentara, cu un soi de "naturalete" care nu obliga la niciun fel de rigoare si nu are a respecta nici o regula. Vorbesti "cum iti vine la gura", vorbesti "in bobote", "vorbeste gura fara tine", palavragesti ignar si cu tupeu, ca unul care isi trateaza limba materna ca pe o slujnica netrebnica, buna la toate si la nimic. Vorbim la fel si pe strada si in clasa, si intre prieteni si in familie, si la televizor si la club. Principii de tipul "comportament diferentiat", "respect", "adecvare la interlocutor si la situatie", "pudoare", "modularea tonului si a gesticulatiei" sunt socotite desuete, producatoare de inautenticitate, modalitati "reactionare" de a submina "egalitatea" dintre oameni, "libertatea" fiecaruia de a se purta "sincer", de se misca prin lume "cool", fara inhibitii, fara staif de protocol. Sau ca un cunoscut politician se trezeste spunind: "Mr. Geoana, I fuck you!", iar o vedeta de "showbiz" - in plin discurs televizat - sfatuieste femeile sa fie "aranjate, cochetate si intotdeauna barbierite la ascutitoare...".

Am incercat, la un moment dat sa clasez pe categorii tonele de bezmeticii l... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro